Министерството на здравеопазването на Франция е поело стъпки към легализацията на медицинския канабис. Това става ясно след решение на Парламента, който с мнозинство е гласувал да одобрил експерименталното ползване на канабис за медицински цели за следващите 2 години. Р

ешението ще направи растението достъпно за около 1 млн. пациенти, а докторите ще могат да предписват коноп с ниско съдържание на ТХК за третирането на набор от заболявания.

Когато и ако Министерството стартира плана обаче се очакват сериозни проблеми с доставките на растението. Тъй като законодателството все още не е легализирало отглеждането на канабис във Франция, ще се наложи той да бъде доставян от други държави. Самият канабис, който ще бъде достъпен за целите на експеримента пък ще бъде от варианта с ниско количество на ТХК (тетрахидро канабинол – психотропната молекула в химичния състав на растението)

Николас Отиер, който оглавява експертната комисия, която ще отговаря за това как пациентите ще се сдобиват с канабиса и която е назначена от Националната агенция за безопасност на здравните продукти във Франция, казва следното:

„Това е една потенциална стъпка към легализацията на канабиса за медицински цели. Самата легализация пък не се очаква да влезе за дискусии в правителството поне до 2021 г. А това ще се случи единствено и само след този експеримент”

Европейският съюз от своя страна е един от лидерите в категория „достъпност” за медицинска марихуана.

Канабисът е напълно легален в Испания и Холандия, а е декриминализиран в Швейцария, Португалия, Люксембург, Белгия и Италия. Франция пък намали глобите за притежание през 2018 г., като държането на малки количества от т.нар. „наркотик” са субект на глоби от 150 до 200 евро, а коноп със съдържание на ТХК под 0.2% не е нелегален.

Италия узакони отглеждането на канабис в домашни условия

Новината за 2-годишния експеримент дава нови надежди за много хора във Франция и по света, че един ден, натуралният лек и болкоуспокояващо – канабисът – ще бъде легален.