Английски учени демонстрираха за първи път как екстракт от натурален канабис може да бъде третира епилептични пристъпи. Резултатите от изследването са публикувани в Британския журнал по фармакология.

Чрез администрирането на екстракт, изследователите са могли да потиснат пристъпите и да увеличат шансовете за оцеляване в редица различни модели на плъхове. Екипът стига до заключението:

"Тук, за първи път, демонстрирахме как екстракт от растението канабис, богат на канабидиол и канабинол може да притежава значителни антиконвулсивни ефекти."

Докато предишни изследвания показват подобни антиконвулсивни ефекти при различни химикали изолирани от растението - включително тетрахирдоканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД) - изследването е първото, което тества екстракт от цялото растение.

Изследователите са избрали сортове богати на КБД и канабидиварин (КБДВ), поради факта, че в тях липсва психоактивен ефект, което позволява приложението на по-големи дози в лечението.

За разлика от ТХК, КБД не действа директно върху канабиноидните рецептори в мозъка, които са отговорни за "опиянението", което ТХК предизвиква.

Екипът е стигнал до извода, че откритията "силно налагат по-нататъшни тестове за клинични свойства" на богати на КБД сортове, за да се произвеждат екстракти за лечение на епилепсия.

Много пациенти от цял свят докладват успех след приложение на канабис в третирането на епилиптични пристъпи. За жалост, за много доктори все още "липсват доказателства" като причина да отхвърлят билката като лекарство.

 

Oще по темата:

1. Родители на деца страдащи от епилепсия искат легализация

2. Лекарство от канабис за деца с епилепсия демонстрира обещаващи първоначални резултати

3. Липсата на противоречие при администрирането на КБД екстракт при деца с епилепсия