Здравният министър на Кипър е обявил, че хората в напреднал стадии на ракови заболявания, ще получат достъп до масло от коноп.

Програмата, първа по рода си в Кипър, ще изисква пациентите да кандидатстват директно към здравното министерство на страната, ако желаят да получат достъп до подобно лечение. Ако те бъдат одобрени, маслото ще бъде доставено безплатно от държавата.

Министърът на здравеопазването Джордж Памборидис е заявил, че идеята е да се легализира медицинския канабис в по-широк диапазон. Проектозаконът ще бъде наличен за публично обсъждане преди да бъде внесен в парламента за одобрение.

Тези новини идват два месеца след като Памбодирис сподели в twitter, че желае честен и отворен публичен дебат относно потенциалните ползи от медицинския коноп.

Въпреки, че тези планове са новаторски за Кипър, доставките на медицински коноп за пациенти болни от рак са добре установени в други страни.

В Канада медицинския канабис се предписва за лечение на повечето симптоми на рак, включително повръщане, хронични болки, загуба на тегло и аптетит.

Но за разлика от Канада, в Кипър няма установен закон, който да разреши домашната култивация на коноп за планираните медицински програми. Следователно, държавните органи трябва да търсят легален доставчик в чужди страни. Кипърското правителство съобщава, че обмисля да закупува масло от коноп от компании в Канада, Хърватска и Израел.

Употребата, продажбата и култивацията на канабис са забранени в Кипър от 1977, когато NDPSL е въведен. Този закон, който класифицира растението като тип Б наркотик, налага строги санкции за обвързани престъпления.

Кипър е третата страна в европейския съюз за последните 2 месеца, която обяви свойте планове за създаване на достъп до лекарство базирано на канабис.

През декември 2016, Ирландския парламент въведе закон, който регулира употребата на продукти от коноп за медицински цели. Един месец по-късно немския парламент въведе закон, който също разрешава употребата на канабис за медицински цели.

И двата закона са били приети от законодателите без възрацения.