От март в Белгия започва за първи път продажбата на лекарство, което съдържа активните съставки на канабиса, съобщиха местни медии.
 
Лекарството ще бъде достъпно само с рецепта и първоначално ще бъде продавано единствено в аптеките към болниците. Медикаментът е предназначен за облекчаването на болките, от които страдат пациентите с множествена склероза.
 
Отбелязва се, че лекарството е британско производство и за първи път е било разрешено във Великобритания през 2010 г., след като е преминало всички възможни проверки и изпитания. След като тази процедура е приключила, в ЕС е станало по-лесно да бъде разрешена употребата му, тъй като повече не се налага изначална проверка на препарата, а се прилага т. нар. "взаимно признаване" на неговите способности. Досега двайсетина държави в ЕС са разрешили използването на това лекарство.
 
Белгия е взела решение за прилагането на медикамента през 2012 г., но е била необходима промяна в закона. Промяната бе гласувана през юни миналата година и това разчисти окончателно пътя пред употребата на първото в страната лекарство, съдържащо канабис.
 
Лекарството ще се продава срещу 600 евро, като все още не е определено каква част от стойността му ще бъде възстановявана от здравната каса. Лекари коментират, че това е само първа крачка и е необходимо този лек да бъде достъпен и за болните от рак. По тяхно мнение това лекарствено средство следва да може да се използва изобщо за потискане на болката, тъй като въздействието му е безспорно доказано, а и няма друго средство с подобно влияние над организма.