Властите в Сърбия смятат да позволят използването на коноп за лечебни цели, пише BalkanEU.com.

Според министърът на образованието Славица Джукич-Деянович легализирането на билката ще предостави възможността на специалисти да определят дали растението може да бъде полезно при лечението на определени болести. „Това не означава легализиране на наркотиците в страната“, поясни министърът.

Всяка субстанция може да бъде както лекарство, така и отрова. Въз основа на много прецизни методи, експертите определят какво е лекарство и каква е подходящата доза от него“, добави Деянович.

Тя каза още, че съществуват редица подобни случаи, например морфинът. „Има зависимост от морфин, който се използва в медицината за успокояване на болката и води до по-добро духовно състояние на човек със сериозни заболявания“, каза тя, подчертавайки, че вещества като конопа и морфина не трябва да бъдат използвани от пациенти, склонни към пристрастяване.

През януари хиляди Facebook потребители подкрепиха намерението на правителството в Сърбия да легализира конопа за лечебни цели. При вземане на това решение, ще се наложи промяна в закона, който гласи, че притежанието и произвеждането на наркотични вещества е престъпление. „Поправката в закона трябва да се потвърди и обоснове от съответните експерти“, съобщават от здравното министерство в Сърбия.

В България също има привърженици на легализирането на лечебната марихуана. Това се доказва от активността на гражданите в европейската инициатива "Weed like to talk". Българските привърженици са вече над една четвърт от квотата или 13 500 души.

Подпишете подписката ТУК.

Единствената по-активната страна в подкрепа на инициативата от нас е Полша. Най-малко привърженици пък има в държавите от Западна Европа.