Конопеното растение изгражда голяма част от своите канабиноиди (тетрахидроканабинол, канабидиол, канабихромин) от Канабигерол-А. В същото време, съставката Канабиварин-А се среща в състава на растението много по-рядко от КБГ-А, но също така изгражда канабиноиди, с разликата, че КБГВ-А канабиноидите имат 3 въглеродни опашки (C3), вместо по-често срещаните 5 въглеродни опашки (C5), принадлежащи на канабиноидите произлезли от КБГ-А. Имената на канабиноидите с три въглеродни опашки, завършват на "варини". Пример за такъв канабиноид е C3 версията на ТХК (тетрахидроканабинол), наречена ТХКВ (тетрахидроканабиварин).
 
Бидейки близко свързани с C5 версията, C3 версиите имат много подобни свойства. Нека за пример вземем как ТХКВ е много по-силно психоактивен, но времетраенето му е на половината от това на C5 ТХК. ТХКВ също така е протагонист на ТХК, т.е. той модифицира ефектите на ТХК. При Тетрахидроканабиваринът, ефектите на приток на енергия и еуфория са много по-силно изразени.
 
За ТХКВ се знае, че намалява, а понякога, дори блокира паническите атаки и в резултат на това, е много силно ефективен в контролирането на пост-травматичен стрес и други ментални проблеми, включително безспокойствие и стрес. В Израел са извършени голям брой изследвания върху съставката. За момента няма данни дали ТХКВ подтиска емоциите, освен подтискането на способността за паника, свързана с шаблона на реакцията "бой или бягство".
 
За тетрахидроканибиварина също се знае, че намалява треморите асоциирани със заболявания като Паркинсон, както и много други диагнози афектиращи двигателната система. Налични са обещаващи изследвания, които демонстрират намаляването на мозъчните лезии свързани с болестта на Паркинсон.
 
Тетрахидроканабиваринът (ТХКВ) има свойството да стимулира растежа на костен мозък, качество, което е много полезно при лечението на остеопороза.
 
Друго свойство на канабиноида Тетрахидроканибиварин (ТХКВ), е силният анорексичен ефект, на който трябва да се обърне специално внимание. Ако един пациент изпитва трудности с храненето, подтискането на апетита от ТХКВ може да бъде нежелано. В същото време, ако човек желае да подтисне своя апетит, то тази съставка може да е от полза.
 
Тетрахидроканабивариновата киселина (ТХКВ-А) има голяма прилика с Тетрахидроканабинолната киселина (ТХК-А) и въпреки, че не е подробно изследвана, наличната информация говори за сериозни анти-възпалителни свойства.
 
Първоначално тетрахидроканабиваринът е открит в сортови извадки от южната и централна части на Африка. До скоро, съставката е била единствено налична в малки концентрации в сатива доминантни сортове (Дърбън пойзън - 0.5% ТХКВ). Подобни сортове имат отношение ТХКВ : ТХК от 20:1 или повече.
 
Преди няколко години, е създаден сорт с името Пайнапъл Пърп (снимка долу) притежаващ отношение 3:1, с 12% ТХК и 4% ТХКВ. Миналата година, биоинженерите са създали сорт със съотношение ТХК:ТХКВ 6:7. Това е първият сорт с измерени ТХКВ повече от ТХК. Видът на ТХКВ доминантните растенията е на класическо сатива растение, с голяма височина и тесни и издължени листа.