Компанията Greenwekz от щата Колорадо е произвела специален сорт канабис наречен R4, който е с високо съдържание на Канабидиол (КБД), но за сметка на това съдържа само 1% Тетрахидроканабинол (ТХК).

От компанията са създали програма, която ще позволи на пациенти и на центрове за медицинска марихуана да отглеждат сорта под следните условия:

- сортът, в натуралната му форма (като растение), не трябва да бъде препродаван като семе или клонинг, а да бъде раздаван напълно безплатно на всеки желаещ
- крайният продукт (цветята на растението), не трябва да бъдат продавани за повече от 5$ за грам
- всички сортове, произлезли от R4, ще трябва да бъдат достъпни за компанията безплатно

"Ние вярваме, че този сорт предоставя чудесни възможности и за пациентите и за ботанистите." каза Кели Ролър, отговорник по култивацията в Greenwerkz. "Ние имаме много пациенти, които идват единствено заради R4. Този сорт има чудесно действие като болкоуспокойтелно поради високото съдържание на КБД, без да има психоактивен ефект (така нареченото 'напушване' причинено от ТХК) и ние искаме да го споделим с всеки нуждаещ се", добави Ролър.

Сортове с високо съдържание на КБД, са доказани, че третират хронична болка и състояния на треперене. Те също така стимулират апетита, а това е доста важно свойство при възстановителни лечения и терапии.