Дали пък примерът на САЩ с легализирането на канабис в някои щатове няма да стигне и до Европа? А може би вече е.

В България темата все още е доста неудобна, както за правителството, така и за поколението на социализма. Въпреки това в редица държави на нашия континент правилата за притежаването и употребата на канабис са повече от либерални. А дори не включваме Холандия в този списък.

ИспанияСтатусът на растението в Испания не е много ясен, но това, което е сигурно, е, че е напълно легално да притежавате малки количества за лична употреба, която да не се случва на публични места. Може и да отглеждате растения за лична употреба у дома съвсем спокойно.

Разпространението обаче е наказуемо от закона, въпреки че в страната има над 800 "канабис клуба", подобни на кофишоповете в Амстердам, където след попълване на много документи, бихте могли да станете член.

Португалия


След дългогодишни проблеми с широката употреба на по-тежки наркотици Португалия реши да сложи проблема със забранените вещества под чадъра на здравеопазването, вместо да го третира като криминален.

През 2001 г. страната декриминализира употребата на редица вещества, сред които и канабисът, и към момента е лесно да се сдобиете с няколко грама от хора по улиците в Лисабон.

Швейцария

През 2012 г. притежаването на малки количества канабис в Швейцария бе обявено за легално. Въпреки това важно е да се знае, че употребата и разпространението са все още наказуеми, но (и това е голямо "но") само ако активното вещество в канабиса е повече от 1%. А това няма как да бъде доказано на място и в повечето случаи органите на реда ще размахат пръст и ще ви оставят на мира.

Интересен факт е, че има повече от половин милион души, употребяващи канабис на територията на страната, при обща популация от осем милиона.

Чехия


Медицинския канабис е легален в бившата съветска република и е разрешено да притежавате до 15 грама за лична употреба. Сред младите пътешественици е известно, че не е трудно да купиш малко количество от някой местен, а през последните години канабис културата определено набира популярност в по-туристическите части на Прага.

Естония


Притежанието на до 7.5 грама тук не би ви докарало нещо повече от мъмрене или малка глоба от орган на реда. Употребата на публично място и разпространението обаче се наказват със затвор, и ще са ви нужни повече връзки, за да си намерите няколко грама, отколкото в Лисабон, например.

Германия 


Използването на канабис за медицински и възстановителни цели в Германия е позволено, но правилата варират в различните градове и области. В Берлин например е разрешено да притежавате до 10 грама за лична консумация.

Като цяло отглеждането, разпространението и купуването на канабис в страната са забранени, но много твърдят, че Германия ще е сред първите в ЕС, които напълно ще легализират растението.