Канабиса...или по-специално неговите канабиноиди, са показали в множество научни изследвания, че облекчават симптомите свързани със заболяването на множествената склероза. Симптоми като спастичноста и острата централна болка, в следстиве на нарушение или увреждане на централната нервна система. Тези изследвания предоставят документирани доказателства, демонстрирайки полезното действие на канабиса във възпрепятстването на развитието на това агресивно заболяване.

РЕЗУЛТАТИ: Само малко под 30% от пациентите, третирани с екстракт от канабис чувстват облекчение в изтръпването на мускулите, като това прави тяхния процент на успеваемост почти двоен на тези от плацебо-групата, учавстваща в същия експеримент. Болката, спазмите, както и качеството на съня са също подобрени в групата подложена на канабис, приблизително със същия процент. След двуседмичния период, само един от четири пациента взима максималната дневна доза от 25 мг. канабис. Никой от страничните ефекти изпитани от тези в третираната група не е тежък. Повечето от тях се появили в първите две седмици на лечение (когато им е било позволено увеличение на личната доза) и затова тези странични ефекти се приписват на драстичното увеличение в дозировката.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Екстракта от канабис се счита като добре приложима опция за лечение и е ефективна форма на болкоуспокояващо за тези, които изпитват мускулни проблеми в следствие на Множествена Склероза.

Ненужно е да се спомене, че това е една невероятно окуражаваща идея, предвид факта, че МС е невродегенеративно заболяване, оставящо страдащите от него неспособни да изпълняват дори най-основните видове дейности.