Пенсионирана библиотекарка от врачанското село Михайлово се сдоби с присъда за плантация с канабис. Магистратите в Козлодуй сложиха край на съдебната сага, продължила пет години и наказаха възрастната „плантаторка” с 1000 лева глоба.

Кошмарът за побелялата дама, която се ползва с висок авторитет в селото, започнал през юни 2012-та, когато ченгета ожънали в двора й 2683 стръка индийски конопа, високи повече от метър. Експерти пък оценили дрогата на 56 000 лв. по тарифата за пласмент на улицата. Така срещу нея било повдигнато обвинение за отглеждане наркотични растения. По време на първия процеса в районния съд на Козлодуй били представени достатъчно доказателства, че бабата е в тежко здравословно състояние и не е било възможно да се грижи за канабиса. Свидетели и експерти пък посочили, че растенията са саморасляци и никнат свободно из цялото село. Така на първа инстанция жената спечелила делото, но вместо да си отдъхне, прокуратурата обжалвала решението.

Магистратите от Окръжния съд във Враца пък отменили присъдата и върнали делото за разглеждане от друг състав в Козлодуй, тъй като първият е допуснал съществени грешки. Представените пред магистратите редица експертизи, сред които агрономическа, физико-химическа и оценителна, показали, че за растенията не са полагани грижи. Вещото лице било категорично, че се касае за самосев, и семената са попаднали в почвата през есента на 2011 година.

От своя страна възрастната жена представила доказателства, че поради заболяването й и множеството операции е в невъзможност да извършва какъвто и да било труд и през по-голямата част от времето е в болнични заведения и при децата си в София. Старицата заявила категорично, че е човек, ползващ се с добро име в обществото, уважаван дългогодишен читалищен деец и няма нищо общо с дрогата. Думите си потвърдила с много грамоти и отличия за постиженията си. Така съдът бил убеден, че тя не е отглеждала канабис и я освободил от наказателна отговорност. Но й наложил глобата, защото старицата не е изпълнила задължението си по Закона за контрол върху наркотичните вещества да премахне растенията. Съдът е присъдил в тежест на подсъдимата и направените по делото разноски в размер на 560 лева.