Проучване показва, че при физическо натоварване, нивото на Тетрахидроканабинол в кръвта се покачва.

Проблемът с тестовете за марихуана е, че ТХК - за разлика от другите метаболити - се съхранява в мастните клетки на всички редовни потребители на брастението. Предишни изследвания показват, че може да се задържи до към месец - в някои случай - до шест месеца от последната употреба.

Сега екип от Австралииски учени показва, че физическите упражнения могат да доведат до скок в съдържанието на ТХК, поради изгарянето на мазнини. Техните резултати са публикувани Journal Drug Alcohol and Dependence.

Водещият изследването - Иън МакГрегър, професор по фармакология в Унивеситета в Сидни, обяснява приложението на откритията пред ABC News.

"Някой подложен на работен или пътен тест за наркотици след посещение във фитнеса, може да даде позитивен резултат за употреба на марихуана, въпреки липсата на скорошна употреба."

Още повече, изследването показва, че хора с по-висок Индекс на Телесна Маса (ИТМ) имат по-голям проблем. По-пълните индивиди са имали по-високо на ТХК в кръвта, без значение колко канабис са използвали.

"Колкото повече мастни клетки имате в тялото, толкова по-голям резервоар може да имате за ТХК" обясни МакКрегър.

Изследователите събрали 14 редовни потребителя на канабис и им взели кръвни проби преди и след 35 минути от физически упражнения на велоергометър.

Докато скока в нивото на ТХК не причинява така нареченото "напушване", той е бил достатъчен за да се засече от стандартен тест за наркотици.

МакГрегър вярва, че откритията имат широко приложение.

"В повечето случай, когато човек участва в пътен инцидент, той изпитва голям стрес. Тялото му е нормално да започне да гори мастни клетки и по този начин ще се повиши нивото на ТХК, което ще доведе до положителен тест за употреба на наркотици."