Ефектът на употребата на канабис върху дихателната система продължава да носи изненади в медицинския свят. Противно на общоприетото мнение, тя не само не уврежда дихателната система, а е способна дори да лекува. 

Изследване на престижния Калифорнийски университет, публикувано през 2012 г., защитава с факти това твърдение. Учените са провели най-мащабното досега проучване, включващо над 5000 души, употребяващи канабис, за период от 20 години. Участниците са били разделени на две групи: около 1500 употребяващи по една цигара дневно за период от 7 години и над 3500 души, пушещи по цигара на седмица за период от 20 години. В края на 20-годишното изследване при 6% са били налице леки симптоми на бронхит, които не налагали лечение, при 45% е нямало никакви структурни и функционални проблеми, а при 49% са били отбелязани леки подобрения на белодробната функция.

Докато това изследване било проведено върху клинично здрави индивиди, подобни проучвания се извършвали и с болни от астма. Коварната дихателна болест засяга над 250 милиона души в целия свят и е отговорта за смъртта на над 250 000 души само през 2011 г., като става все по-масова. Въпреки че е логично, болните от астма да избягват цигарите, учените показват, че канабисът може да бъде ефективно лечение против астмата.

Бронхоспазмите – свиване на долните дихателни пътища, са най-често предизвикани у астматиците от алергени, физическо натоварване и силнен стрес. Подобни бронхоспазми могат да са леки и краткотрайни, но някои ограничават дишането твърде силно и продължително, което носи риск от хипоксия и задушаване, особено при алергични реакции.

Тетрахидроканабинола (THC), емблематичната молекула на канабиса, оказва се, притежава бронходилаторни свойства – разширява дихателните пътища, улеснявайки притока на въздух към белите дробове. 

Изследване на екип медици от Welsh National School of Medicine, демонстрира как естественото природно съединение THC е точно толкова ефективно, колкото и едно от най-масовите синтетични лекарства, изполвано и до днес за лечението на астма – салбутамол.  Салбутамолът има често проявление на страничните си ефекти: тремори, тревожност, главоболие, мускулни крампи, аритмия, нарушения на съня и промени в настроението. Дозите THC били достатъчно ниски, между 50 и 200 микрограма, че да не предизкиват странични ефекти.

Действието на THC е и с 1-3 часа по-продължително, отколкото това на салбутамола.

Съединенията на канабиса не помагат само чрез разширяване на дихателните пътища, те потискат и секрецията на слуз, като стеснява обема и намалява пропускливостта им. Изследване от 2008 г. сочи, че канабиноидното съединение CP55, което активира канабиноидни рецептори в човешкия организъм, контрира алергични астматични симптоми в лабораторни изследвания. То не само облекчава кашлицата и задуха, но и понижава нивата на възпалителни молекули, потвърждавайки противовъзпалителния ефект на канабиса.

Рискът за астматиците идва предимно от начина на прием на THC. Традиционното пушене за мнозина хронично болни с по-тежки симптоми е противопоказно. Дори и при по-слабо засегнатите, чрез пушене може да се увеличи значително вероятността от бронхит, но учените са намерили решение и на този проблем. 

Американски научно-медицински екип от University of Albany, публикувал през 2010 г, изследване, в което препоръчва употребата на изпарители за канабис, вместо прием чрез цигари. Техните данни сочат, че пушещите канабис, преминали на изпарители, са изпитали подобрения на белодробното здраве, сравними с отказа от цигари.

Първият пациент, на който съдът е признал правото да пуши трева в Израел, е имал астма, резистентна на всички други лечения. В съда повече от десет лекари са свидетелствали в негова полза, като честно са признали, че всичко предложено и изпробвано от тях не не му е помогнало.

д-р Юлиян Караджов