Краве маслото е вкусен и стабилен транспортьор на ТХК (тетрахидроканабинол), както и всички останали вещества в растението коноп. Въпреки това, то не е единственото - зехтин, кокосово масло или изобщо всяка една мазнина е способна да транспортира канабиноидите вън от растението. Едно нещо, за което е хубаво да се внимава, е че мазнините се нагряват лесно и е желателно процесът на готвене да се наблюдава на четири очи :)

Съставки:

- 1 чаша масло (~150 грама)

- 1 купа (10 грама) сух, смлян канабис, който е предварително декарбоксилиран.

Една основна стъпка, която е от голямо значение - декарбоксилиране

Преди да се премине към направата на конопено масло, билката е желателно да се декарбоксилира. Пропускането на тази стъпка ще доведе до по-слаб ефект на маслото или неактивен краен продукт. Ето защо: Конопените цветове произвеждат нетоксичен киселинен канабиноид наречен ТХК-А. Когато канабисът се пуши или изпарява, нагряването превръща ТХК–А в ТХК. Когато се приготвя масло с цел извличане на канабидиол, този процес също е желателно да се приложи.

Все пак е възможно декарбоксилирането да се случи по време на самото извличане, но колкото по-малко време листната маса престоява в маслото, толкова по-добър ще бъде вкуса му.

Основна рецепта за конопено масло:

1. Декарбоксилиране на канабиса

How To Decarboxylate Cannabis and Why It's Important – The Chill Bud

Загреите фурната до 110 - 120 C. Поставете цветовете от коноп върху незалепващо покритие. Покриите го с хартия за готвене. Оставете да се пече за 40 минути, като разбърквате нежно сухата листна маса на всеки 10 минути.

2. Смилане

Смелете зелената суха листна маса с гриндер или устройство по ваш избор (желателно ръчно).

3. Разтапяне на маслото (мазнината)

Добавете 1 (2) чаша вода и 1 чаша масло в тенджера. Разбърквайте на ниска степен и оставете маслото да се разтопи. Добавянето на вода е нужно, за да се регулира температурата и да се предотврати загарянето на маслото.

               

4. Добавяне на канабиса

Когато маслото започне да се топи, добавете смления канабис

5. Варене на тих огън

Поддържайте сравнително ниска температура, между 70 C и 90 C и оставете сместа да къкри от 2 до 3 часа. Разбърквайте от време на време, но не оставяйте сместа да стигне до момент на кипене.

6. Прецеждане на сместа

След като сте приключили с готвенето е време за прецеждане. Използвайте марля или тънка кърпа, с която да прецедите сместа. Изстисквайте хубаво, до последните капки. Не забравяйте, че сместа ще е гореща. Ако изстине прецеждането ще е по-трудно.

6. Замразете сместа

След като изпълните т. 5, оставете сместа да изстине и след това я сложете във фризер. По този начин, ненужната вода ще се отдели от маслото и ще можете да я премахнете. Отнема около 1 час време във фризера.

7. Дозирайте внимателно

Съвети при дозирането на конопено масло

Силата на маслото зависи от много фактори - колко време е било приготвяно, на каква температура, какви растения са били използвани (например, на есен е пълно с диворастящи конопени растения, почти навсякъде (особено покрай реки и извънградски пътища) въпреки, че тези растения не са толкова потентни на ТХК, все пак съдържат съставката, както и всички останали канабиноиди, а и се намират в изобилие) и т.н.

За да тествате потентността на завършения продукт, опитайте изначално да намажете 1/4 или 1/2 чаена лъжица върху бисквита. Ефектът обикновенно, започва да действа след 30-40 минути. Изчакайте поне 3 часа преди да си правите крайни изводи. Увеличете или намалете дозата според вашо усмотрение.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Wj0nslb1XZ8