Ливански фермери, които преди насочват оръжието си срещу ливанските власти, опитващи се да унищожат конопената им реколта, сега се присъединяват към тях в битката срещу Ислямска държава.

Сега е момента на събирането на богата реколта за 65-годишният фермер Або Хамуди.

„Няма нищо, по тази земя, което може да ни даде продукти“, казва той.

„Ние не разполагаме с нищо друго. Нямаме работни места, а страната ни е бедна. Отглеждаме канабис, за да препитаваме.“

„[Военните] са заети с Ислямска държава. Ние също се борим с тях заедно с армията. След два дни идвай мой ред да застана на границата между Ливан и Сирия. Борим се с тях на границата, за да не дойдат насам.“

Въпреки че културата, която отглежда е нелегална, Або Хамуди и други като него са добре дошли на бойното поле. Той произвежда хашиш от растението канабис в неговата ферма от един декар в долината Бекаа, Източен Ливан.

Незаконно е отглеждането и продаването на канабис в Ливан, но това е единствения живот, който г-н Хамуди някога е познавал.

„Докато израствах, гледах моите родители как отглеждат културата, затова и ние продължихме да я отглеждаме. Не само ние, а всички в Бекаа“, казва той.

Г-н Хамуди е от плодородната долина Бекаа, Ливан в близост до границата със Сирия. Местните кланове в тази бедна област са взели закона в свои ръце. В миналото, ливанската армия годишно се отбива в тази област, за да унищожи незаконната реколта, което води до тежки сблъсъци с местните.

През последните две години обаче, армията си затваря очите за незаконната дейност на фермерите.

Канабис производителите казват, че ще бъдат на първа линия в защита срещу всякакви бойци от Ислямска държава или Джабхат Ал Нусра, идващи през границата от Сирия, която се намира на около 40 километра от долината Бекаа в страната.

Або Хамуди казва, че е добре подготвен да се пребори с бунтовниците.

Началникът на отдел наркотици в Ливан, полковник Часан Чамседин признава, че военната сила на страната е опъната до краен предел и земеделските производители могат да бъдат полезни - въпреки техните незаконни дейности.

„Мисля, че те използват заплахата от Ислямска държава като извинение, за да оправдаят оръжията си, но истинската причина е да защитят своя хашиш“, казва той.

„Разбира се, ако има някакво нападение отвън Ливан в Ливан те могат да използват оръжия, за да помогнат на армията, но ливанската армия има официалното задължение да защитава хората.“

Заплахата за конопената реколта е съвсем реална, тъй като бунтовниците от Ислямска държава вече ясно изразиха позицията си спрямо билката. Те смятат, че ефектите ѝ са злокобни и всички растения трябват да бъдат заличени, защото корумпират съзнанието на хората.