Въпреки че темата за легалния коноп вече е устойчива част от обществения дебат, по света има само две държави, в които употребата на канабис за развлечение е напълно законно.

Това са Канада и Уругвай.

В редица други страни съществува частично разрешение за употреба на канабис.

Засега правителствата по света все още не бързат с легализацията на канабиса за развлекателни цели.

На фона на това, медицинския коноп се радва на доста по-либерален подход, като една след друга се появяват държави, които разрешават използването й при здравословни проблеми.

Тази нова индустрия обещава сериозен растеж и провокира дори големите компании за напитки и тютюневи изделия да започнат да инвестират в собствени продукти на база канабис.

Въпреки че само в две страни по света - горепосочените Канада и Уругвай, канабисът е напълно легален, то най-апетитният пазар на канабис в света, логично, си остава САЩ.

В САЩ на федерално ниво употребата на канабис за развлекателни цели е забранена, но на щатско ниво канабисът е легален в цели единадесет щата: Аляска, Калифорния, Колорадо, Илинойс, Мейн, Масачузетс, Невада, Орегон, Вермонт и Вашингтон.

Поради това разминаване между щатското и федералното законодателство не може да се каже, че канабисът за развлекателни цели е легална в САЩ. Но от друга страна, в цели единадесет щата е тенденция, която скоро може да обхване цялата страна.

Това прави най-голямата икономика в света и най-апетитният пазар за тази нова индустия.

Доклад на New Frontier Data - компания за проучвания, базирана във Вашингтон, демонстрира огромния потенциал пред американския пазар на легалнен коноп.

Според проучването, цитирано от Forbes, общите продажби на легален канабис в САЩ ще запишат средно 14% комбиниран годишен растеж през всяка една от идните 6 години, достигайки близо 30 млрд. долара до 2025 г.

Прогнозата взима предвид, че в рамките на шестгодишния период и други щати ще легализират канабиса. Понастоящем в 11 щата е легална употребата за развлекателни цели, докато в цели 33 щата може свободно да се търгува и потребява канабис за медицински цели.

Според New Frontier Data продажбите на медицински канабис ще постигнат среден комбиниран годишен растеж от 17% до 2025 г., достигайки сума от 13.1 млрд. долара.

За сравнение, продажбите на канабис за развлекателни цели ще растат средно с 16%, достигайки 16.6 млрд. долара до 2025 г.

38.4 млн. пълнолетни американци употребяват канабис поне веднъж годишно, както по медицински, така и за разлвекателни цели, сочи докладът.

36% от употребяващите ползват канабис всеки ден, а 59% - поне веднъж седмично.

Хората на възраст между 25 и 44 години оформят 45% от всички потребители на канабис в САЩ.

Основателят и изпълнителен директор на New Frontier Data Джиада Агире де Карсер (Giadha Aguirre de Carcer) коментира, че прогнозираните продажби за 30 млрд. долара крият значителен потенциал, тъй като компанията ѝ обикновенно подхожда доста консервативно, когато става дума за финансови очаквания.

„Чуждестранните инвестиции в американската канабис индустрия остават силни, а местното потребление продължава да расте, особено когато нови щати легализират”, добавя тя в изявление до медиите.

Според нея бурното развитие на тази нова индустрия и огромните капталови потоци, които влизат в нея, демонстрират, че темата за легалния коноп вече е съществена част от обществото. Агире де Карсер смята, че канабисът ще бъде част от дебатите за предстоящите президентски избори в САЩ през 2020 г.

По данни на Gallup мнозинството американци подкрепят легализацията на канабиса, като подкрепата сред малдите гласоподаватели е значителна спрямо тази сред по-възрастните американци.

Това илюстрира как конопът ще бъде все по-приет от идните поколения, добавя Агире де Карсер.