Комисията на ООН по наркотичните вещества гласува да извади канабиса от Списък IV, който включва опасни и силно пристрастяващи наркотици като хероин, съобщава американското Национално обществено радио (NPR).

ООН обаче все още разглежда канабиса като контролирано вещество. Въпреки това решението, подкрепено от САЩ, се очаква да разхлаби ограниченията върху проучването на растението канабис за терапевтична употреба.

53-членната комисия одобри промяната на гласуване при закрити врата с 27 срещу 25 гласа, един въздържал се. Русия категорично се обяви против решението, наричайки канабиса "най-злоупотребявана дрога в света".

Гласуването в ООН бе проведено след издаване на насоки от страна на Световната здравна организация и експерти от комисията й за зависимостта на наркотиците. Те препоръчаха да се премахне "канабисът и канабисовата смола" от Списък IV към Конвенцията за наркотичните вещества от 1961 г. Канабисът ще остане в Списък I вместо да се появява в двата списъка.

В препоръките си до Комисията на ООН по наркотичните вещества Световната здравна организация отбелязва, че канабисът може да има странични ефекти и да причинява зависимост. Но в същото време се посочват ползи като намаляване на болката и повръщане, както и облекчава симптоми при медицински състояния като анорексия, епилепсия и множествена склероза. Пояснява се, че за разлика от опиати като фентанил, канабисът не се свързва с висок риск от смърт. Посочва се още, че включването на канабиса и хашиша в Списък IV не отговаря на критерия за наркотик, който трябва да бъде в тази категория.

В ООН са признали, че канабисът има терапевтични свойства и изваждането му от списъка ще даде тласък на изследванията за въздействието на канабиса върху човешкото здраве.

"Решението на световната организация обаче няма да повлияе върху законодателството на отделните държави. Ако във Великобритания продажбата на канабис с медицински цели е легализирана, то руският Наказателен кодекс предвижда лишаване от свобода до три  години дори за една цигара марихуана", посочи още цитирана медия.