Градският съвет на италианския град Торино е одобрил предложение в полза на легализирането на канабиса. По този начин Торино се превръща в първият голям град в страната, който прави предложение да се позволи на канабиса да бъде предписван за медицински цели.

„Това е ... преминаване от една структура към друга такава, където меките наркотици, особено канабиса, са законно произведени и разпространявани,“ обжалва градският съвет на италианския парламент, съобщава италианската преса.

Въпреки че гласуването не прави канабиса легален за консумация, да се купува и продава за индивидуална употреба, то носи по-толерантен изглед към лекарството в очите на закона.

Гласуването е било ограничено обаче, тъй като само 15 представители от градския съвет на Торино се обявяват в полза на закона, 13 са били против, а шестима са се въздържали.

Дясноцентристки политици и католическото крило на партията Народ за свобода (PDL) се противопоставиха на мярката. Дори кмета на Торино Пиеро Фасино от лявоцентристката Демократическа партия, която оглавява управляващата коалиция, се въздържа от гласуване.

Торино се счита за първият голям град в Италия, който провъзгласява идеята за легализирането на така наречените леки наркотици, казва Марко Грималди от Демократичната социалистическа партия, които предлагат закона.

Ние искаме да се сложи край на политическата забрана, която служи само, за да създава възможност нелегалните трафиканти да правят стотици милиарди евро, докато гражданите се оказват с криминално досие“, казва Грималди, чрез Торино Република.

Самото предложение се състои от две части. Според първата му част, употребата на марихуана е разрешено за терапевтични и медицински цели.

Втората част на предложението отхвърля рестриктивният, приет през 2006 г. от Фини – Джованарди, закон за наркотиците, който премахва всякаква разлика между меки и твърди наркотици и въвежда същите наказания за притежание / употреба на канабис, хероин (или кокаин).

Сега, ако тази част от закона бъде одобрена, италианският парламент може да проправи пътя за легализиране на употребата на марихуана за рекреативна употреба в Италия.

Медицинската употреба на марихуана е вече разрешена в някои италиански региони като Лигурия, Тоскана и Венето, но рекреативната консумация на билката е все още табу там.

През последните години се наблюдава облекчаване на продажбата на канабис-базирани продукти за медицинска употреба в целия свят. Колорадо става първият щат на САЩ да узакони рекреативната употребата на марихуана и да се даде възможност тя да бъде продавана легално от тази година.

Миналата година Франция също така одобри някои видове медикаменти базирани на марихуана, докато Уругвай стана първата страна, която легализира напълно продажбата и производството на лекарството, въпреки световната критика.

В Холандия, продукти от канабис се продават свободно само в т.н. „кофишопове.“ Въпреки че канабисът е технически незаконен, страната декриминализира притежаването на по-малко от пет грама от веществото през 1976 година.