Бивша университетска преподавателка е първият пациент в Обединеното кралство, на когото е предписан канабис от лекар, след легализирането на растението за медицинска употреба.

Карли Бартън, 32-годишна преподавателка по художествено изкуство, страда от фибромиалгия. Заболяването причинява постоянна болка , след прекаран инсулт в началото на двайсетте й години.

От дълго време тя употребява билката незаконно, за да контролира симптомите си. Но само преди месец във Великобритания, тя е станала първия пациент, на когото  д-р Дейвид Макдауъл е предписал медицински канабис.

Сега правителството трябва да упълномощи специализиран вносител, който да осигурява растението от Холандия.

Предписанието обаче не е предоставено на Националната служба по здравеопазване (NHS) и струва £ 2,500 паунда за три месеца.

Въпреки че г-жа Бартън има рецепта, вносителят на растението, трябва също да получи разрешение от вътрешното министерство да внася законно канабис за медицински цели от друга страна като Холандия. Това налага забавяне от около няколко седмици, преди тя да получи лекарството си от аптека.

Карли твърди, че високата цена на растението ще създаде "двустепенна система", при която повечето хора няма да могат да си позволят канабиса и ще трябва да продължат да си го осигуряват незаконно.


Пред "Телеграф", тя каза: "Много е важно това да се случи. Това е първата рецепта, която е предписана, откакто канабисът е незаконен от 1928 година насам. Това парче хартия, прави история.

 


“Но истината е, че за три месеца, ще ми струва 2500 паунда. Ще похарча всичките си спестявания с тази първоначална рецепта и след тези три месеца ще се наложи да се върна към стария начин, нарушавайки закона.


Тя се надява, че лекар от Националната служба по здравеопазване (NHS) ще попълни повторно предписание за растението след изчерпването му.

 

Д-р Макдауъл казва, че канабисът може да бъде алтернатива на опиоидни лекарства като Фентанил и Кодеин, които той описва като "не особено добри за дългосрочна болка".

 

Говорител на правителството заяви: "Продуктите с канабис, предназначени за медицинска употреба, могат да се внасят, като се използват подходящо лицензирани фармацевтични търговци.