В продължение на повече от десетилетие, изследователи в Испания изучават потенциала на съединенията открити в конопеното растение за лечение на рак.

Доктор Кристина Санчез е молекулярен биолог от Университета Комплутенсе в Мадрид, Испания. През последните 12 години д-р Санчез и нейния екип са провели обширно проучване на антитуморните ефекти на канабиноидите.

Нейната лаборатория не е единствената, която изследва уникалния потенциал на химичните съставки открити в билката. Всъщност, учени от много части на света, включително САЩ, са демонстрирали способността на канабиноидите да се борят с различни видове тумори.

В скорошно интервю със Cannabis Planet TV, д-р Санчез описва как нейния екип е стигнал до откритието и защо канабиноидите и ракът са неин обект на внимание оттогава.

Изненадващ ефект на Тетрахидроканабинол (ТХК) върху туморни клетки

Д-р Санчез: „Започнахме работа по този проект преди 12-15 години и буквално беше случайно.  Тогава работихме с астроцити и решихме да сменим модела и да работим с астроцитоми клетки - туморните клетки.

Наблюдавахме, че когато тези ракови клетки са третирани с канабиноиди, те загиват. Ние реално убивахме раковите клетки! Затова си казахме, че сме изправени пред потенциални антитуморни реакции.”

Проучване на канабиноиди при лечението на рак

Д-р Санчез: “Решихме да анализираме тези съединения в животински модели на рак на гърдата и мозъчни тумори.  Получените резултати ни показват, че канабиноидите могат да бъдат полезни при лечение на рак на гърдата.

Започнахме да правим експерименти в животински модели на глиобластом - мозъчни тумори - и наблюдавахме как канабиноидите са много мощни в ограничаването на туморния растеж. Раковите клетки могат да бъдат убити по различни начини, но след третиране с канабиноиди, те умират по „естествен" начин. Реално те се „самоубиват” (процес известен също като апоптоза).

Едно от предимствата на канабиноидите и базираните на канабиноиди лекарства е, че те са насочени специално към туморните клетки. Те не оказват токсичен ефект върху здравите клетки. Това е предимство по отношение на стандартната химиотерапия, която е насочена, в общи линии, към всичко що е живо в нас.

Когато започнахме да виждаме тези антитуморни и убиващи ефекти върху раковите клетки, решихме да оставим настрана метаболитните проучвания и да се съсредоточим върху рака. "

На прага на проучванията върху хора

Д-р Санчез: „Контактуваме с лекари в Испания, невроонколози и специалисти по рак на гърдата, които са готови да тестват тези съединения в организма на свои пациенти.

Растението, освен Тетрахидроканабинол ТХК, произвежда и канабидиол. Това съединение е много специално, защото не е психоактивно. Доказано е, че има много, много мощни (антиоксидантни) свойства.

Канабидиолът предпазва мозъка от стрес и повреди, убива раковите клетки, и, когато се комбинира с ТХК, има синергичен ефект, което означава, че антираковия ефект се усилва.

На този етап, имаме достатъчно предклинични доказателства в подкрепа на идеята, че канабиноидите могат да имат антитуморни свойства."