Наскоро, Джъстин Кендър, от Phoenix Tears и Medical Jane публикува подробен доклад на тема: „Движението за екстракти от канабис в медицината и приложението им срещу различни болести.“ Докладът се състои от сериозен набор, подкрепени от науката и хората, случаи, изследвания, операции, професионални мнения и редица други, което го прави един от най-задълбочените по темата.

Освен в САЩ, където вече законно се прилагат някои екстракти от КБД-олио в различни щати, в Австралия, Канада, Европа и Южна Африка някои случаи добиха повече популярност и стоят в основата на определяне посоката на по-нататъшната регулация спрямо конопената медицина.

В Австралия, момиче на име Тара О‘Конъл показва невероятни резултати след лечение с тинктура от канабис. За разлика от високото на канабидиол олио, екстрактът приложен в Австралия съдържа високи концентрации на (ТХК-A) - суровата форма на тетрахидроканабинол (ТХК). Подобно на КБД, ТХК-А не е психоактивно и предлага широк спектър от потенциални ползи.

Благодарение на едногодишно лечение с тинктурата, Тара, страдаща от синдрома на Дравет, е вече здраво дете. Брат ѝ, който страда от по-лека форма на епилепсия също показва драматични подобрения.

Приложената в Австралия тинктура, в сравнение с американския екстракт богат само на канабидиол, доказва още веднъж тезата, че екстракт от цялото растение е по-добър вариант от колкото екстракт само от една от съставките. Десетки други деца вече се възползват и те от благото на конопената медицина в Австралия. Случаите вдъхновиха австралийския депутат Джейсън Удфорт да възкликне: „Тази лудост трябва да спре. Не можем да продължаваме да си стоим на ръцете и да казваме не, това е щастлива случайност’,защото не е.

По-голямата част от медицинските дейности, свързани с канабиса са съсредоточени върху антираковите свойства на билката. Освен множеството случаи на Рик Симпсън, известният канадец, автор на книгата „Природният отговор за рака“ и „Историята на Рик Симпсън“ в Европа също вече се появяват случаи на излекувани с екстракти. В Хърватска се появи видео на болен от рак на белите дробове. След като докторите му дават от 4 до 12 месеца живот, а химиотерапията усложнява още повече нещата, той започва да приема екстракт от канабис, извлечен по метода на Рик Симпсън, след 3 месеца „Марк“ твърди, че е „изкашлял“ рака.

В Южна Африка, на 20-ти февруари, депутатът Марио Ориани-Амброзини представи проектозакон за декриминализиране на канабиса за лечение на рак и за индустриални цели. Той е бил диагностициран с терминален рак на белите дробове през май месец 2013 г. и е отказал химиотерапията за сметка на масло от канабис и сода бикарбонат, която също показва антиракови свойства. В свое изявление пред президента на страната Ориани-Амброзини заявява: „Няма рационален аргумент, който да насърчава продължаващата забрана на медицински канабис за тези, които се нуждаят, включително и аз самия.“

Това са само някои от случаите по света, които представят конопената медицина като ефективно средство срещу техните здравословни проблеми, множество изследвания и широко разпространени изявления на доктори и пациенти включват: МС, фибромиалгия, артрит, глаукома, болест на Крон, наред с други, като ефективно преборени с канабис.

Докато разпространението на екстракти от канабис расте, в изброените държави несъмнено ще бъде забелязана по-нататъшна дейност около политиката спрямо билката. Предвид радикалната ѝ ефективност, не е изненадващо, че толкова активност се случва едновременно в целия свят.