Изследователи разкриха, че канабисовото растение създава болкоуспокоителна молекула, която е 30 пъти по силна на аспирин.

Откритието може да павира пътя към нови медикаменти, базирани на тази молекула, които да спасят пациенти, страдащи от хронични болки, от това да се превърнат в зависими към редица други наркотици.

Според екипа учени от университета в Гуелп, Канада, откритието е направено чрез използване на метод, комбиниращ биохимия и геномика.

„Със сигурност има нужда от това да се измисли алтернативно лекарство протви хронична или придобита болка, което не е базирано на опиати. Молекулите в канабиса не са психоактивни и таргетират източника на възпалението, което ги прави перфектните болкоуспокояващи”, казва проф. Тарик Ахтар от университетския департамент по молекулярна и клетъчна биология.

Въпросните молекули на свой ред пък са наречени канафлавин А и канафлавин Б. Те са открити през 1985 г. Според учените вече е потвърдено, че на база грам за грам те са 30 пъти по ефективни от аспирина.

Проведеното от университета в Гуелп изследване идва в контекста на опиатната криза в САЩ, чийто двигател, според изследователи, е огромното количество силни болкоуспокояващи, предписвани грешно на пациенти, излезли от операции.

Самият Доналд Тръмп пък обяви употребата на опиати като „национална здравна катастрофа” и я нарече „най-лошата нарко криза в историята на Америка”.