Употребата на канабис сред тийнейджърите е намаляла през изминалата година дори в момент когато щатите Вашингтон и Колорадо легализираха билката, показа последното национално проучване в САЩ.

Проучването на Университета в Мичиган „Мониторинг на бъдещето“ е сега в своята 40-та година. Всяка година за запитвани между 40,000 до 50,000 ученици в 8-ми, 10-ти и 12-ти клас в училищата из цялата страна за употреба на алкохол, легални и нелегални наркотици и цигари.

„Има много добра новина в тазгодишните резултати, проблемите с употребата и злоупотребата с психоактивни вещества сред тийнейджърите е намаляла“, казва Лойд Джонстън, главен изследовател на проучването.

След пет години на увеличение, употребата на марихуана в последната година от ученици в трите категории се забелязва спад от 26% през 2013 г. на 24% през 2014 година. Данните сред учениците от двата по-долни класове съобщават още, че марихуаната е по-недостъпна отколкото е била в миналото. Сред абитуриентите, един от 17 ученици, или 5,8% казват, че са употребили канабис почти ежедневно през изминалата година, което е спад от 6,5% през 2013 година.

Забелязва се и спад в търсенето на синтетична марихуана. През 2011 г., когато проучването за първи път запитва за синтетичните аналози на канабиса, известни като K2 и Spice, 11% от дванайсетокласниците твърдят, че са ги употребили през последната година. През 2014 г. този брой е намалял до 6%.

Злоупотребата с амфетамин и други лекарства, които се издават с рецепта е намаляла от 16% на 14% за последната година. Потреблението на хероин междувременно, докато расте сред възрастните остава стабилно сред тийнейджърите.

Младите считат наркотичните болкоуспокояващи, като OxyContin и Vicodin за по-безопасни от незаконните наркотици като хероин и кокаин, защото са предписани от лекарите, твърди Нора Волков, директор на Националния институт за злоупотребата с наркотици.

„Има много силна и агресивна кампания за информиране на гражданите относно риска от опиоидните лекарства и наркотици, тъй като крият опасността от свръхдоза и смърт“, казва още Волков. „От там тийнейджърите са наясно, че те не са толкова безопасни, колкото са си мислели, че са.“

Употребата на алкохол, както и на цигари, пада тази година до най-ниските си стойности откакто проучването започва през 1975 година.