Проучвания на щатско ниво от Националното проучване за здраве и употреба на наркотици показва, че малко повече от 9% от тийнейджърите на Колорадо на възраст между 12 и 17 са използвали канабис месечно през 2015 г. и 2016 г. – статистически значим спад от предходния период. Това е най-ниския процент на месечна употреба на канабис в щата от 2007 г. и 2008 г.

И това не е само при канабиса: Процентите на тийнейджъри употребяващи алкохол, тютюн и хероин са също така рязко спаднали в щата.

Колорадо, което беше първото в САЩ да отвори пазарите на канабис през 2014 г., се смята за първи по рода си от опоненти и поддръжници на легализацията.

За данните на щатско ниво, изследваното използва сборни двугодишни периоди, за да увеличи размера на извадката и статистическата стойност. Миналата година проучването показа, че Колорадо е класирано на първо място в нацията за употреба на канабис в юношеска възраст, факт, изтъкван от опонентите на канабиса, които твърдят, че легализацията не успява да защити децата от употребата на наркотици.

С рязкото спадане на миналогодишните данни, Колорадо е паднало на 7 място в националната класация за употреба на канабис на тийнейджъри, след Аляска, Мейн, Ню Мексико, Орегон, Роуд Айлънд и Върмонт. Отделно проучване, проведено от служители в Колорадо, установи, че тийнейджърите в щата са в центъра по употреба на канабис.

„Употребата от тийнейджъри изглежда е спаднала, след като щатските и местни власти контролират производството и продажбата на канабис“, каза Брайън Виченте от Vicente Sederberg LLC. „Има сериозни санкции за продажбата  на непълнолетни, а регулираните предприятия за канабис са бдителни по време на проверка на личните карти.

Главният прокурор Джеф Сесионс е открит критик към легализирането на канабиса, но досега той е забранил политиката на предишната администрация да не се намесва в усилията за легализация на щатско ниво. Докато канабисът остава незаконен на федерално ниво, гласоподавателите в осем щата са легализирали производството на канабис. Законодателите във Върмонт са сигнализирали, че ще легализират производството на канабис в началото на тази година.

Новите федерални данни показват, че употребата на канабис в юношеска възраст е намаляла в национален мащаб през 2016 г. В нито един щат делът на тийнейджърите, използващи канабис, се е увеличил значително, а в редица, включително Калифорния, Колорадо, Мериленд, Ню Джърси и Тексас; употребата от младежи на канабис спадна значително.

Употребата се е покачила обаче при младежи, на възраст между 18 и 25 години, и зрели на възраст 26 години и повече. Междувременно употребата на алкохол спада навсякъде, според данни от федералното проучване.

В Колорадо например броят на лицата на възраст между 18 и 25 години, които употребяват алкохол на месечна база, е намалял с 4% между 2014 г. – 2015 г. и 2015 г. -2016 г. Това е групата с най-голяма склонност да използва канабис, което предполага, че редица млади възрастни са склонни да пушат канабис, вместо да се консумират алкохол, след като опцията им е на разположение.