Министерството на земеделието на САЩ възнамерява да увеличи вноса си на конопени семена от Украйна, надявайки се това да помогне на икономиката на източноевропейската страна.

"В момента мислим по какъв начин можем да използваме семената от индустриален коноп." каза в интервю пред Блуумбърк секретарят на агрокултурата Том Вилсак.

Украйна е на четвърто място по производство на семена от индустриален коноп, термин използван за сортовете канабис култивирани специфично за индустриална употреба (ниво на Тетрахидроканабинол под 1%).

Тази липса на ТХК, прави "напушването" от индустриален коноп - невъзможно. Но липсата на ТХК съвсем не значи, че индустриалния коноп няма медицински свойства - все пак съществуват още над 60 други канабиноида, които са налични в него (канабидиол, канабиол, канабигерол и др.).

Индустриалният коноп е едно от първите доместицирани растения познати на човека. Конопът има множество приложения - от здравословна храна до производство на текстили, хартия, биоразградима пластмаса, строителни материали и дори гориво.

Източник: Russia Today