Употребата на марихуана от възрастни не причинява промяна в настроенията, страхови разстройства, депресия и биполярно разстройство. Това сочи ново изследване, публикувано в сп. JAMA Psychiatry.
 
Проучването опровергава предишни изследвания, които показват, че марихуаната е причинител на депресии и тревожност.
 
Учените са работили върху изследванията на близо 35 000 пълнолетни американци, които са взели участие в Националното епидемиологично изследване за алкохолни и други зависимости.
 
Те са проследили употребата на марихуана от участниците в проучването в периода 2001 - 2002 г. и дали три години по-късно (2004 – 2005 г.) са развили някакви психични проблеми.
 
След отчитането на различни съпътстващи фактори като социално-демографските характеристики, фамилната анамнеза, околната среда и предишни или настоящи психични разстройства специалистите са достигнали до извода, че употребата на канабис не повишава риска от психични заболявания.
 
Проучването обаче е установило връзка между употребата на марихуана и развиването в по-късен етап на различни зависимости, например към алкохол, цигари или други наркотични субстанции.
 
Специалистите твърдят, че в това няма нищо изненадващо, тъй като в повечето случаи, когато човек употребява даден вид субстанция, това е придружено с консумацията на друга. Като пример посочват класическата комбинация от бира и цигара.
 
Новото изследване дискредитира твърденията на предишни проучвания по темата, в които се казва, че има директна връзка между употребата на марихуана и нарушенията в психичното здраве.
 
Това е важно да се подчертае, защото в много голяма част от съвременните данни, с които разполага Федералното правителство на САЩ, се съдържат твърдения за доказателства, че марихуаната е причинител на психични разстройства.
 
Така например Отделът за борба с наркотиците „ДЕА“ казва в свой официален доклад от 2014 г., озаглавен „Опасностите и последствията от употребата на марихуана“, че канабисът причинява депресия сред тийнейджъри, възрастни и дори кучета.
 
Авторите на изследването подчертават, че статистиката за употребата на марихуана се променя изключително динамично и е от огромно значение да се вземат предвид всички данни, за да бъде работата на правителството и специалистите максимално адекватна, съобщава Puls.bg.