Конопът е най-заклеймяваната култура по света. Но, как може едно растение да бъде толкова опасно?

В действителност, това е едно от най-полезните растения на земята, за най-различни неща (както историята свидетелства). Повечето, което е изказано по адрес на „опасностите от този наркотик“ е невярно при това многократно доказано. Чрез пропаганда се пренаписва историята с цел манипулиране мнението на обществото, това започва през 1930-те години. За тези, които не са запознати с конопената история, тя е повече от очарователна, но с напредването на рекламните и манипулативни техники сегашната негативна представа за конопа доказва, че след необходимото внушение хората са склонни да повярват на всичко! Това е така, защото в по-голямата си част те са наивни в предоставеното доверие на тези, които „отговарят“ за благосъстоянието ни. За съжаление, в редица случаи забелязваме как се случва точно обратното. Понякога нарушеното доверие е базирано чисто и просто на невежество, ала множество други случаи изглеждат съвсем целеустремени.

Това растение е използвано в продължение на векове, за да лекува и подхранва глобалното население и е в действителност изключително безопасно като лекарствена билка. В Индия например се продават напитки приготвени от изцедената растителната маса на конопа (bhang lassi). При това се продават свободно в уличните магазини под контрола на индийското правителство! Тези напитки са част от културата на страната в продължение на хиляди години. Легендите разказват за конопа като любимата храна на Бог Шива.

Разбира се, съществуват безброй други приложения, което е и основната причина тази култура да се е отглеждала в изобилие. Нещата, които могат да бъдат направени от коноп биха могли да спестят милиарди и същевременно да опазят околната среда. За огромно съжаление обаче тези спестявания за човечеството се равняват на огромни загуби за индустриалните производители на хартия, пластмаса, текстил, гориво и т.н. Конопът се явява и невероятен строителен материал със своите изолационни качества. И всичко това настрана от неговите известни лечебни свойства.

При положение, че живеем във времена, стриктно управлявани от корпоративни интереси, легализирането на конопа не само ще застраши печалбите на ужасно много корпорации, ще пренасочи и колосалните суми, които се заделят за прилагане на ограничителния закон и в крайна сметка служи единствено на корпоративния интерес. Вместо това, като алтернативен подход конопената култура може да послужи като способ за сближаване на двете крайности – богатите корпорации и бедните хора, които благодарение на продукти, материали и лекарства приготвени от коноп ще могат да намалят своите разходи за сметка на корпоративните печалби, а същевременно ще се опази и околната среда.

Корпоративните интереси от такъв мащаб е много трудно да бъдат преборени. Тези корпорации лобират агресивно и разпространяват невярна информация, за да се поддържа закона в тяхна полза. Кому е нужно, една, нищо предизвикваща като наркотик култура, като индустриалния коноп, да не бъде позволена за отглеждане? Защото освен психоактивния канабис, който слугуващите корпоративни злини наричат също марихуана, съществува и обикновения коноп, който може да послужи за реално решение на повечето ни проблеми в днешния световен безпорядък. Конопените семки се продават свободно в магазините за здравословно хранене, не защото са част от наркотично растение, а защото са една от най-полезните храни, които познаваме!

Наскоро бе публикувано проучване, което посочи конопа като култура, която може да замести графена в изготвянето на революционни батерии, които могат да захранят всички сфери на бита. Екип, воден от д-р Дейвид Митлин от Университета Кларксън, Ню Йорк превръща отпадъчни конопени влакна в суперкондензатори „с равни или по-добри качества от тези на графена“ – златния стандарт в тази индустрия.

Конопът е култура с доказани качества в световен мащаб с апликации, които обхващат всички ежедневни дейности. Една по-добра представа за това растение е необходима сега повече от всякога, защото сме изправени пред редица проблеми в обществото ни, които на практика могат да бъдат решени с една малка промяна в един спорен и очевидно несъобразен закон.

В исторически аспект, преди лудостта около конопа да добие своя съвременен характер, фактите доказват неоспоримите ползи:

* Всички учебници са направени от конопена или ленена хартия до 1880 г; Hemp Paper, Джак Фрейзър, 1974.

* Било е законно, дори в някои случаи задължително, да се изплащат данъци с коноп в Америка от 1631 до началото на 1800 г.; LA Times, 12.09.1981. година.

* Отказ да се отглежда коноп в Америка през 17-ти и 18-ти век е против закона във Вирджиния (1763-1769); Hemp in Colonial Virginia, Г. М. Herdon.

* Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и други от бащите-основатели на САЩ са отглеждали коноп; Джеферсън контрабандно внася конопено семе от Китай до Франция, след което в Америка. Washington and Jefferson Diaries.

* В продължение на хиляди години, 90% от платната и въжетата на всички кораби са направени от коноп. Думата „платно“ на холандски означава канабис; Webster’s New World Dictionary.

* Първите библии, карти, диаграми, знамето на Бетси Рос, първите чернови на Декларацията за Независимостта и Конституцията са направени от коноп; Американски правителствени архиви.

* Най-старите известни доказателства за конопа в земеделието датират до преди 5000 години в Китай.

* Картините на Ван Гог, Рембранд, Гейнсбъроу както и повечето ранни платна от онова време са основно от коноп и лен.

* През 1916 г. правителството на САЩ прогнозира, че до 1940 г. всичката хартия ще бъде от коноп и че дървета няма да бъдат изсичани повече. Правителствени проучвания съобщават, че един акър от коноп, се равнява на 4,1 акра дървета. Плановете са в процес на разработка за осъществяване на подобни програми; Министерството на земеделието на САЩ.

* Качествени бои и лакове са били направени от конопено семе до 1937 г. 58 000 тона конопени семена са били използвани в Америка за бои през 1935 г.; Sherman Williams Paint Co. показания пред Конгреса през 1937.