Считано от вчера, 1 юли, в Испания отглеждането на канабис е вече декриминализирано. Това са невероятни новини за хората отглеждащи билката, пациентите търсещи натурално лекарство и любителите желаещи здравословна алтернатива на алкохола. Испания винаги е била лидер в конопената индустрия. Страната разполага с много талантливи учени и е един от лидерите в изследванията в тази насока. 
 
Промените стават по член 36.18 според, който отглеждането на канабис на публично видими места е забранено. Испанската държава има дълга история с билката, в която дори диктаторът Франко и законът от 1967 година забраващ култивацията на растението са широко игнорирани. Досега, наказанието за отглеждане на растения канабис в малък размер е често просто унищожаване на реколтата и конфискуване на екипировката за отглеждане, без повдигане на обвинения. От 1 юли, производителите на канабис и специализираните магазини ще могат да продават разсад, стига това да не става по витрините.
 
В крайна сметка единственото ограничение за отглеждането на канабис в Испания в момента е това растенията да не бъдат видими от публично достъпни места.