Ракът на гърдата остава най-често срещаното злокачествено заболяване сред жените и представлява 22,9% от всички ракови заболявания при представителите на нежния пол по целия свят. През 2008 г. болестта е причина за 458 503 документирани смъртни случаи в световен мащаб.

Канабиноидите и рака

Въпреки, че медицинските свойства на конопа са документирани и прилагани от човешката цивилизация в продължение на хиляди години, връзката между терапевтичния потенциал на канабиноидите, съединения открити в растението канабис, и лечението на рака е открита едва наскоро. От края на 1990-те години, множество предклинични изследвания са показали антитуморните ефекти на канабиноидите в различни видове рак.

Проучванията показват, че канабиноидните рецептори са свръхекспресирани в туморните клетки на някои видове рак, като рак на черния дроб, белия дроб, простатата и гърдата. Поради тази причина изследователите предполагат, че Ендоканабиноидната системата може да се окаже ключова в борбата с тази болест.

Изследванията също показват, че когато канабиноидите биват приложени те се свързват към тези рецептори и са способни да инхибират растежа на раковите клетки като предотвратяват разпространението им и индуцират клетъчната им смърт (апоптоза). Освен това, канабиноидите е открито, че нарушават туморната ангиогенеза и предотвратяват разпространението на рак към други органи (метастаза).

Канабиноидите и рак на гърдата

Докато медицинския напредък спрямо рак на гърдата напредва през последните десетилетия, някои тумори продължават да бъдат устойчиви на конвенционалното лечение. Болестта се състои от тумори, които се различават в техните молекулярни профили. Медицинските специалисти категоризират заболяването в три основни подтипа.

Изследванията показват, че синтетичните канабиноиди и фитоканабиноидите (главно ТХК-тетрахидроканабинол и КБД-канабидиол) могат да бъдат полезни при лечението на всички три подтипове на рак на гърдата, с най-силното доказателство на терапевтичен потенциал, насочен към лечение на HER2-положителни и тройни-отрицателни тумори на гърдата. Терапевтичният потенциал на канабиноидите е особено важен за пациенти с тройно-отрицателен рак на гърдата, срещу който не съществува стандартна терапия в момента, а прогнозата за тази група от пациенти е твърде неблагоприятна.

В допълнение към антираковите свойства, изследванията показват също, че канабиноидите са значително по-безопасни и по-малко токсични от конвенционалните лечения, понасят се добре от пациентите като предизвикват само относително леки странични ефекти като замаяност и умора.

Канабиноидните съединения предлагат надежда за нетоксична терапия, която може да постигне резултати без болезнени странични ефекти.“ - Д-р Шон Макалистър

През 2007 г. д-р Шон Макалистър и неговия екип от изследователи са едни от първите, които откриват, че в борбата с рака свойствата на канабидиола могат да бъдат успешно приложени.

Както вече е известно, канабиноидите могат да предоставят и други ползи при лечението на болестта, включително предотвратяване на гаденето и повръщането, свързани със стандартните химиотерапевтични лечения и намаляване на болката. Изследванията също показват, че когато се комбинират с конвенционални лечения, канабиноидите са в състояние да предизвикат синергично действие срещу рака и туморните клетки, което предполага, че комбинацията на конвенционалните и канабиноидни-базирани терапии е по-мощна отколкото приложеното им самостоятелното лечение.

Клинични приложения: Сегашно състояние

За съжаление, научните изследвания за ефектите на канабиноиди спрямо рака на гърдата са ограничени до предклинични проучвания, включващи клетъчни култури и животински модели. Изследователите смятат, че по-нататъшни предклинични проучвания са необходими, за да се установи, кои канабиноиди представят най-добрия терапевтичен вариант за пациентите преди проучванията да могат да преминат към клиничен стадий.

Докато не бъдат установени тези фактори е малко вероятно, че онколози ще са склонни да предписват канабиноидни-базирани лекарства за лечение на рак на гърдата, независимо от факта, че научноизследователските автори продължават да отстояват необходимостта от здравни специалисти да се запознаят с канабиноидните изследвания.

В скорошно обновяване (2013 г.), публикувано в Nursing Oncology Forum, един от редакторите Сюзън Вайс Бехренд достига до заключението:

„...канабиноидите показват антитуморна активност в предклинични модели на рак на гърдата. Практикуващите онкологични специалисти трябва да са наясно с клиничния потенциал на тези съединения.“

Бъдещето на изследванията на рака и зараждащата се роля на базирани на коноп лечения един ден може да заемат централно място в битката срещу тази опустошителна болест.