AXIM® Biotechnologies, е голяма компания за медицинска марихуана, която е предприела първите стъпки към разработването на дъвка с биоеквивалента на Marinol, използвайки синтетична версия на ТХК (тетрахидроканабинол)

Тази седмица, AXIM® Biotechnologies разкриха, че са сключили споразумение с активната щатска компания за производството на фармацевтични съставки. Въпреки това споразумение, AXIM® ще създадат функционална дъвка на базата на дронабинол, подобна на Marinol, използвайки интелектуалната собственост на компанията и патента им върху издаването на дъвка на базата на КБД и всички останали канабиноиди, в това число ТХК.

AXIM® ще разработват новото си лекарство използвайки дронабинол, изомер на ТХК, създаден за производството на Marinol. Представен на пазара в САЩ, за първи път през 1985, Marinol си остава единственото лекарство базирано на канабис в САЩ, с одобрени от FDA. Дъвката с дронабинолова основа на AXIM® е създадена като лекарство с подобрен дизайн от този на Marinol, взимайки предвид безопасноста и ефикасноста.

"AXIM® още веднъж разширяват клиническата си програма по впечатляващ и важен начин, който ще има огромна полза за популацията пациенти," казал  Др. Стюарт Титус, доцент доктор и изпълнителен директор на Medical Marijuana Inc. "Докато повече от една трета от пациентите използват Marinol по предписание, заради неприятните странични ефекти, окуражаващо е да разберем, че AXIM® ще изследват и опитат да предоставят на пазара лекарство с подобрени въздействия, което може да предостави повече терапевтични ползи, докато подобрява качеството на живот за популацията пациенти."

Marinol се изписва при лечението на затлъстяване при пациенти с ХИВ и при лечението на гадене и повръщане асоциирани с лечението на рак. Marinol по принцип се пази за пациенти, които не са успели да реагират адекватно на традиционните методи на лечение. AXIM® ще следват точно тези показания при клиничните изследвания в опитите да разработят тяхната дъвка. Общата стойност на пазара за Marinol и другите аналози на дронабинол достигат $150 милиона за всички продажби.

Marinol се произвежда в желатинови капсули, съдържащи синтетичен тетра-хидроканабинол (ТХК) в сусамово олио. Приема се прерорално и е достъпен в дози от 2.5мг, 5мг и/или 10мг. В сегашните капсули, Marinol се метаболизира в 11-хидрокси-тхк като преминава през черния дроб. Този метаболит причинява сериозни странични ефекти на пациентите, като влошено мислене, замаяност, отрицателни промени в настроението и други неприятни реакции.

Патентованата от AXIM® дъвка, до огромна степен задминава черния дроб, до която, AXIM® вярват, че новата им формула ще подобри ефикасноста, докато едновременно намаля страничните ефекти за пациентите избрали този начин на доставка.

Това споразумение между AXIM® Biotechnologies и тяхната компания за производство създава нужните възможности, нужни на AXIM® да продължат работата си върху новият им метод за предоставяне на одобреният от FDA дронабинол.