Oбластният съвет на Фридрихсхайн-Кройцберг, Берлин, Германия вярва, че модела с обособени канабис кафета ще бъде по-ефективен от забраната и е одобрил проекта за първия канабис "кофи-шоп".

Чрез мажоритарен вот, областният съвет е гласувал експеримент, който има за цел да пребори нарко-мрежите чрез създаването на канабис кафе в един от най-засегнатите от наркотрафик региони.

Решението е предложено това лято от кмета на Фридрихсхайн-Кройцберг - Моника Херман. След одобрението и подкрепата на областния съвет, чиновниците вече търсят разрешение от федералните регулатори, за да стартират инициативата.

Според немският занон, публичната продажба на канабис е забранена, но е разрешено билката да се използва за научни изследвания или за други цели имащи публичен интерес.

Чрез легализацията на растението канабис, областния кмет обяснява, че на полицаите няма да им се налага да хабят парите на данъкоплатците, за да ги преследват в престъпление, в което извършителя и жертвата са един и същи човек, а ще могат да насочат всичките си ресурси и време, в преследването на сериозни престъпления.

Въпреки пределно ясните аргументи за легализация, намирането на федерално одобрение може да е предизвикателство, тъй като федералния комисионер Кристина Кохлер-Азара поддържа тезата, че канабисът "не е безвредна субстанция" и притежава "значителни здравни рискове" за младите хора.

Около 700 канабис кафета днес оперират в Холандия, където този модел е представен за първи път, още преди 30 години.

Все още, въпреки наличието на поразителни позитивни ефекти върху легалната употреба на субстанции и спестяването на близо 200 милиона годишно (пари на данъкоплатци), Холандския модел е жестоко критикуван, заради "задната-вратичка", която остава.

След като производството и дистрибуцията на канабис са забранени в Холандия, канабис кафетата са принудени да разчитат на нелегалния пазар за наркотици, за да се сдобият с продуктите, които продават.

Съветът на Фридрихсхайн-Кройцберг е възможно да срещне същия проблем, ако се придвижи модела в по-нататъшен стадий.

Още по темата: Канабис кафета скоро в Берлин