Промените в климата ще стават все по-актуална и нуждаеща се от решения тема. Едно такова предлага ново проучване на Университета Кеймбридж, което търси начини за ефективно преработване на въглеродните емисии.

Отговорът е марихуана. "По-ефективна е от дърветата - насажденията индустриален коноп поглъщат между осем и 15 тона въглероден двуокис на хектар", казва Даршил Шах от Кембридж пред Dezeen.

Той пояснява, че за сравнение горите улавят от два до шест тона на хектар за година. Точното количество зависи от възрастта на гората, видовете дървета в нея, климатичния регион и други фактори.

Шах допълва, че конопът е "мултифункционален" и може да се използва за изработването на биопласмаса и въглеродно неутрални строителни материали, които да заменят фибростъклото и алуминия.

Като специалист по композитните материали от естествени източници като различни видове дърво и бамбук, Шах смята, че предимствата на конопа са безкрайни. Твърдите външни влакна на стеблото могат да се ползват за изработка на биопластмаса в автомобилното производство и дори за витлата на вятърните генератори.

"Те са подходяща алтернатива на алуминия, битумната пластмаса и панелите от галванизирана стомана, а изискват едва от 15 до 60% от енергията, необходима за производството на горните", казва Шах.

Конопът, известен като индустриален коноп, е вариант на канабис сатива, но съдържа много ниски нива на психоактивната съставка тетрахидроканабинол (THC) в сравнение с марихуаната.