През 1972, доклад от Националният Комитет по Канабис и Злоупотребата с Наркотици показва голямата разлика между употребата на марихуана и алкохол. Което означава, че марихуаната най-вероятно няма да ви хвърли в пиян гняв, който алкохола много лесно причинява.

Федерално опълномощеният доклад, наречен "Марихуана: Сигнал за Грешно Разбиране," стига до заключение:
 
"Вместо да причинява насилствено и агресивно поведение... марихуаната подтиска изразяването на агресивни импулси умиротворявайки потребителя..."
 
И векове по-късно, испански изследователи успели да обяснят защо.
 
Публикувани онлайн във журнала по Неврофармакология, техните открития  показват, че агресията е едно от многото емоционални поведения регулирани от канабиноидните рецептори - особено КБ1 рецептори.
 
"... нашите открития подкрепят важна роля за КБ1 (рецептори) в социалното взаимодействие и агресивното поведение."
 
Докато канабиноидните рецептори са два вида - КБ1 и КБ2 - КБ1 рецепторите са много по-разпространени в мозъка. Точно тези рецептори (КБ1) са отговорни за чувството на опияненост при употреба на билката.
 
В новото проучване, изследователите наблюдавали мишки с недостатък на КБ1 рецептори и записвали тяхното поведение. Както се предполага, мишките с по-малко КБ1 рецептори  показали по големи нива на агресия към другите мишки. Те също така открили, че съставка подобна на ТХК "силно намаля нивата на агресия" при нормални мишки.
 
Докато напълно здравите мишки (и хора) могат да бъдат агресивни от време-на-време, авторите се надяват, че техните открития ще доведат до по-дълбоко изучение на КБ1 рецепторите като "потенциална цел за контролирането на психични заболявания свързани с агресията".