Aurora Cannabis купува по-малкия производител на марихуана CanniMed Therapeutics след дълга война между двете фирми, съобщи BBC.

Канада планира да легализира развлекателната марихуана преди юли тази година.

И разработчиците на лекарства залагат на сливането, което ще ги постави в силна позиция.

Сделката е най-голямата досега в бързо развиващия се бизнес с канабис в Канада и създава най-скъпата компания за марихуана в света.

Анализаторите твърдят, че като плати около 850 млн. долара за CanniMed, Aurora ще се утвърди още повече в бизнеса с употребата на канабис в медицински продукти.

Миналата година канадският премиер Джъстин Трюдо се зарече да "легализира, регулира и ограничи достъпа до марихуана", за да намали достъпа до младите хора и да замести незаконния пазар.

Парламентарната бюджетна служба на страната изчисли, че тази година приблизително 4,6 милиона души на възраст 15 и повече години ще използват канабис поне веднъж.

Същата прогноза предвижда, че тази година ще бъдат консумирани 655 тона канабис.

Канада ще бъде втората страна, която ще легализира развлекателната марихуана, след Уругвай.

Секторът преминава през период на консолидация, тъй като легализацията наближава.

Неотдавнашен доклад от бизнес консултантската компания EY установи, че 87% от ръководителите на лицензирани производители очакват сливания и придобивания, докато пазарът за рекреационна марихуана расте.

Има много големи играчи и на юг от канадската граница - в САЩ, но те потенциално са изправени пред по-строг правен режим.

В САЩ девет щата са легализирали марихуаната за развлекателна употреба, но тя остава незаконна на федерално ниво, а генералният прокурор Джеф Сесионс заплашва да спре либерализацията.