Конопеното мляко е пълно с хранителни вещества. То е един от най-полезните млечни продукти, които човек може да приеме. Съдържа високо количество добри мазнини (моно и полинаситени) и протеини. Пълно е с магнезий, фитостероли, аскорбинова киселина, бета-каротин, калций, фибри, желязо, калий, фосфор, рибофлавин, ниацин и тиамин.

Също така е един от най-добрите източници на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, в перфектното съотношение 3:1. Само по себе си, конопеното мляко съдържа всички 9 главни аминокиселини, заедно с 21 протеина. Това го прави един от най-добрите източници на протеин. Също така е перфектно за тези, които не проявяват толерантност към глутена.
 
Искате да си направите?
Първо е хубаво да намерите органично конопено семе. Повечето семена, които се продават са обработени и имат добавени допълнителни съставки. Някои от тези съставки могат да са добри, но е възможно да има и консерванти или захар, които не са препоръчителни.
 
Ще се учудите, колко бързо и лесно е да си приготвите конопено мляко. Когато го правите самите вие имате възможност да му нагласите вкуса по ваше предпочитание и да добавите допълнителни съставки, като например тиквени семки, които са пълни с аминокиселини и Омега-3 и Омега-6.
 
Една от красотите на конопеното мляко е направата му. Колко сложно може да бъде да смесите обелени конопени семена и вода?


 
Съставки:
1/2 чаша обелени конопени семена
1 с.л. тиквени семки
3 чаши вода
1 с.л. подсладител по избор (на вкус)
1 щипка морска или хималайска сол
 
Начин на приготвяне:
Смесвате съставките в пасатор/блендер и разбивате докато не получите еднородна смес. 
Ако искате може да прецедите получената смес, един или два пъти, за да получите равномерна смес, но това е според лични предпочитания и възможностите на пасатора ви.
 
Също, ако искате, може да махнете горния гъст слой, който се образува след направата.
 
След като сте готови, сложете млякото в запечатан контейнер и го съхранявайте в хладилника. Може да се употребява от 3 до 5 дни след като е направен.
 
Перфектно е като добавка за чай или кафе, готвене, сутрешна закуска или напитка.
 
Ванилово конопено мляко - добавете още 1 с.л. подсладител и 1 с.л. екстракт от ванилия. Пасирайте с останалите съставки.

Съвет от читател: ако искате може да накиснете семената вечерта преди това и на сутринта да приготвите млякото