Какво е Тетрахидроканабинол (ТХК)?
 
От години, ТХК беше единственият канабиноид, който привличаше внимание. Смята се, че е най-психоактивният канабиноид в растението Канабис и до скоро, за голяма част от най-големите производители, приоритет беше добиването на реколта с високо съдържание на ТХК. Въпреки голямата известност обаче, все още има доста хора, които дори не са чували, че ТХК е съкращение от тетрахидроканабинол.
 
Канабигеролната киселина (CBGA/КБГК) е прекурсор на тетрахидроканабинола (ТХК), канабидиола (КБД), и на канабихромен (КБХ).
 
Въпреки, че преди време целта на конопопроизводителите е била да добият растения с високо съдържание на ТХК, той се получава в резултат на редица химични реакции. Растението първоначално произвежда канабигеролна киселина. След това, част от тази киселина се превръща в тетрахидроканабинолна карбоксилна киселина (ТХКК), която става тетрахидроканабинол (ТХК) при излагане на топлина или на УВ лъчение. Поради този процес на декарбоксилация, повечето тетрахидроканабинол (ТХК), който се приема при пушене на канабис, в състава на растението,  е всъщност ТХКК . 
 
При лабораторни тестове за съдържанието на ТХК, компании като Steep Hill Halent Laboratories в Калифорния и Sunrise Analytical в Орегон, за да получат крайния резултат всъщност проверяват количеството на ТХКК и го комбинират с това на ТХК. Това определено е най-добрият начин да бъде измерено количеството на тетрахидроканабинол (ТХК), което ще бъде прието при пушене, но в изследване се предполага още, че при излагане на прекомерна топлина, не повече от 70% от ТХКК ще се превърнат в ТХК. 
 

 
Какви са ефектите на ТХК?
 
Тетрахидроканабинола (ТХК) е фитоканабиноид, който активира CB1 и CB2 рецепторите в тялото. CB1 са главно разположени в нервната система и са отговорни за психоактивния ефект на ТХК. CB2 рецепторите, от друга страна, са предимно разположени в имунната и стомашно-чревната системи. Те имат важна роля при намаляването на възпаления. 
Един пример, където ползите на ТХК са очевидни, е лечението на болестта на Крон. В изследване, публикувано наскоро в Meir Medical Center and Sackler Faculty of Medicine се показва, че ТХК може да причини ремисия на болестта на Крон. Това е пряк резултат на неговото взаимодействие с СВ2 рецепторите; намалява възпалението, което болестта на Крон приочинява. 
 
 
ТХК оказва още благоприятно действие на симптомите при разстройство на Турет, глаукома, проблеми при хранене (хранителни разстройства) и др.
 
Относно CB1 рецепторите, изследване на Университета в Хайфа, Израел, показва че ТХК помага за минимизиране на негативните ефекти при стрес. Поради това, че ТХК активира СВ1 рецепторите, той задейства процес, наречен Long Term Potentiation (дългосрочно потенцииране), който подобрява способността за запомняне и научаване. Тетрахидроканабинолът може също да помогне за запазването на пространствени спомени, поради неговият ефект върху хипоталмуса.
 
 
Как ТХК може да помогне? (Как помага ТХК?)
 
Предпазване от стрес не е единствената полза от тетрахидроканабинола (ТХК). В сферата на психологията го намират благоприятен при лечение при Посттравматично стресово разстройство и терапия на фобии чрез изложение. Това са само два от многото видове тревога и безспокойство, като канабисът също често се използва за противодействие и на останалите. Психологията посочва ТХК също като стбилизатор на мозъка при въздрастни (вж. Невропластичност). 

 
ТХК се използва за провокиране на здравословен апетит при пациенти, страдащи от хранителни неразположения, СПИН и след химиотерапия.
 
Тетрахидроканабинолът (ТХК) е полезен не само за всякакви научни приложения. Всъщност, има много доказателства, че действа благоприятно и при ежедневна употреба. Главно поради действието му върху СВ1 рецепторите в хипоталмуса, ТХК се използва и за регулиране на апетита.
Значимостта на сърдечното здраве няма как да бъде надценено, а изследване в Израел заключва, че невероятно малки дози ТХК могат да помогнат за предoтвратяване на сърдечен удар. В същото изследване се казва, че малка доза ТХК би могла да бъде полезна при подготовка за сърдечна операция, защото се намалява количеството на трайни щети в следоперативните сърдечни тъкани.


 
TХК е канабиноид с множество ползи
 
Поради своите психоактивни свойства, тетрахидроканабинолът (ТХК) се издига над останалите канабиноиди. В резултат на това, главната цел на производителите е да произведат колкото е възможно повече ТХК. Въпреки, че нови изследвания върху останалите канабиноиди показват, че това може би е грешка, не всичко е загубено.  
 
Растения с високии концентрации на канабидиол (КБД) се „връщат на мода“ и се наблюдава нараства интерес към растения с висок канабигерол (КБГ). Въпреки, че добре балансиран канабиноиден профил е със сигурност идеален, растенията с високо ТХК са показали, че са полезни. Не само са благоприятни при всекидневна употреба, но и успешно помагат на множество хора, борещи се с нелечими заболявания.  
Растения с високо съдържание на ТХК, като например Cherry Lopez (21%) Royal Kush (25%), Godfather OG (28%) често предлагат зашеметяващ, понякога космически ефект. Пациенти, които страдат от безпокойство понякога стоят надалеч от растения с необичйно високо съдържание на ТХК. Ако ефектите на ТХК не са подходящо балансирани с останалите канабиноиди може да се доведе до ускоряване на мислите, което ако имате някакъв вид безпокойство, ще знаем, че не е от полза.
 
ТХК може да бъде много полезен при фобии и безпокойство, ако се приема подходящата доза; трябва просто да се приема бавно. ТХК е естествена съставка и всеки ден се появяват нови доказателства за нейното полезно действие. Психоактивните ѝ свойства са причината за спечелената ѝ голяма слава, която няма изгледи скоро да залезе.