Върховният съд на Мексико Сити в сряда обяви, че абсолютната забрана за употребата на канабис е противоконституционна, като се оставя на законодателите да регулират консумацията на билката.

Това създава прецедент, който другите мексикански съдилища трябва да следват.

"Това е исторически ден", каза Фернандо Белаунзаран, защитник на реформата в областта на наркотиците и член на опозиционната левица - Партия на демократичната революция.

Върховният съд направи първото си решение да позволи на група хора да отглеждат канабис за лична употреба през ноември 2015 г.

В изявление съдът заяви, че решението не създава абсолютно право за употреба на канабис и че потреблението на някои вещества все още може да бъде регулирано.

"Но последиците, причинени от билката, не оправдават абсолютната забрана за консумацията й", каза той.

Съдът нареди на федералния здравен регулатор COFEPRIS да разреши на хората, които търсят правото да използват канабис, да го направят, "макар и без да им позволява да го пускат на пазара или да използват други наркотици или психотропни лекарства”.

Конгресът сега ще трябва да действа, за да регулира употребата на канабис в Мексико, каза Белаунзаран.

Длъжностни лица в идващото правителство на избрания президент Андрес Мануел Лопес Обрадор посочиха, че могат да предприемат стъпки за бързо легализиране на канабиса като част от по-широка стратегия за борба с бедността и престъпността.