На 10 декември 2013 г., Уругвай стана първата държава в историята узаконила напълно употребата и отглеждането на канабис. Оттогава страната работи по детайлите около регулирането на новооткрития пазар, и въпреки че наскоро обявиха забавяне на продажбите на законния канабис до 2015 г., те все още вършат възхитителна работа в проправянето на пътя за други държави, които решат да последват. Това ни води до логичният въпрос: Кои страни ще бъдат следващите, които ще тръгнат по стъпките на Уругвай?

От Leafly държат под зорко око 10-те страни, които показват обещаващи признаци за пълна легализация в близкото бъдеще, надявайки се, че техните прогнози скоро ще се превърнат в реалност, нови 10 държави скоро се очаква да последват и те.

Ямайка

Изглежда очевидно. Влиянието на Боб Марли цари отвсякъде и ако нещата потръгнат добре с неотдавнашната частична декриминализация, която позволява притежание за лична употреба, легализацията в Ямайка може да се появи скоро на хоризонта.

Испания

Испания е с изявено предимство - докато юридически канабисът е незаконен, притежанието и консумацията в частна обстановка са позволени. В резултат на това социални клубове като HQ Barcelona, Club Choko и La Mesa са станали особено знаменити в градове като Барселона. Със задаващата се вълна на легализация, Испания е логичен избор да бъде сред първите.

Чехия

Медицинският канабис е декриминализиран в Чешката република от април 2013 г. и е на разположение за продажба с рецепта в аптеките. Преди това, чешкото правителство разрешава отглеждането на до пет растения на лице за лична употреба от 2010 г. насам, а употребата за развлечение е толкова често срещано явление, че страната се е превърнала в гореща точка в Европа за кана-туризъм през последните няколко години.

Колумбия

Войната срещу наркотиците бушува в Колумбия в продължение на 40 години. Никоя друга държава не е виждала по-лоша картина от тази в Колумбия - кокаина и хероина са опустошили икономиката на страната, а наркокартелите се разрастват и виреят с пълна сила. Виждайки положителните ефекти от легализирането в САЩ (растежа в икономиката и как мексиканските наркокартели бързо губят пари), президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос, заяви публично, че вярва как войната срещу наркотиците е пред пълен провал и се търси нов подход.

Коста Рика

Коста Рика декриминализира употребата и притежанието на канабис (но отглеждането е забранено). Една важна разлика, която се наблюдава в Коста Рика е третирането на употребата на незаконни наркотици като обществено здравен проблем, а не като престъпление. В резултат на това е малко вероятно да се извърши арест за пушене на канабис на обществени места от полицията в Коста Рика, въпреки че те биха могли да издадат глоба за пушене на обществена зона, като автобусна спирка или ресторант.

Португалия

Пионерската Португалия поведе декриминализиращата бригада като декриминализира притежанието и употребата на всички наркотици през 2001 г. и оттогава третира зависимостта към тях като загрижена страна за общественото здраве, а не като престъпен акт. През последващите години в Португалия се забелязва забележителен спад от 50% на наркоманията (след задължителна рехабилитация). Легализацията изглежда да е следващата логична стъпка (и вероятно всички ще трябва да отбележат подхода „третирай, НЕ наказвай наркоманите“ – слава за Португалия!).

Перу

Според перуанският закон, потреблението и личното притежание на до 8 грама канабис е законно (продажбата и производството остават незаконни), но след неотдавнашното забележително решение на Уругвай да легализира, Перу може да бъде следващата страна последвала примера им в Южна Америка, според изявленията, направени от бившия директор на Националната комисия на перуанския контрол на наркотиците (DEVIDA), Рикардо Соберон.

Швейцария

Малки количества канабис са позволени в Швейцария, което позволява отглеждането и култивирането на до четири растения на човек. Няма настоящи планове за легализация, но неутралната нагласа на швейцарците и липсата на каквито и да било сериозни проблеми свързани с употребата на канабис правят климата перфектен за легализация.

Мексико

Мексико е друг явен пример за това как войната срещу наркотиците се е провалила: Наркокартелите трупат над $20 милиарда долара годишно, а повече от 60 000 души са били убити в краткия период между 2006 г. и 2012 г. следствие на тази война. След легализирането на търговията на канабис в Колорадо и Вашингтон наркокартелите разположени по мексиканската граница усещат финансовото напрежение. Неотдавна, два проектозакона бяха предложени в Мексико Сити, един за декриминализация и един позволявайки медицинската употреба и ако бъдат приети, може да бъде направена забележителна промяна в политическия пейзаж на реформата в политиката спрямо наркотиците на юг от Съединените щати.

Канада

Канада отдавна узакони пазара на медицинския канабис и наскоро прие нов закон за производство и дистрибуция, който позволява на лицензирани производители да отглеждат и продават канабис на пациенти. Въпреки това, по отношение на употребата за развлечение, канабисът, въпреки няколкото опита за преразглеждане на забраната, тя си остава само за медицински цели в Канада. Добрата новина е, че полицията там не обръща много голямо внимание кой с каква цел употребява билката. 

Източник: www.leafly.com