От Калифорнийското бюро за контрол на канабиса предложиха спешни мерки, които предвиждат лицензираният бизнес да излага своя уникален QR код сертификат на витрината на търговския обект, както и да се уверява, че дигиталният баркод е наличен, когато марихуаната бива транспортирана, предава CNN. 

Предложенията идват месец, след като регулаторите в Калифорния стартираха кампания, в която марихуана бизнесът поставя QR код на видимо място, чрез който потребителите могат да получат достъп до информация, включваща лиценза, адреса, местоположението на стоката и прочее.

QR кодовете се разчитат с помощта на камерата на смартфон.

Това става, като потребителите насочат камерата на телефона си към кода, което веднага ги препраща към уебсайта на конкретния бизнес, където могат да видят необходимата информация.

През 2019 г. нелегалният пазар на канабис в Калифорния възлиза на 8.7 млрд. долара, по данни на Arcview и BDS Analytics, които следят и анализират продажбите в индустрията.

Легалният пазар на марихуана в щата се очаква да достигне продажби за 3 млрд. долара. 

„Предложените регулации ще помогнат на потребителите да избягват покупката на стоки от канабис от нелицензирани бизнеси чрез предоставянето на прост начин за моментално потвърждаване на лиценза, преди да влязат в обекта или да получат доставка”, посочва шефът на калифорнийския регулатор Лори Аякс.

„Тези изисквания, освен това, ще подпомагат прилагането на закона при разграничаването на законното и незаконното транспортиране на стоки от канабис”, добавят от регулатора.

QR кодовете са част от по-широки мерки за борба с нелегалния пазар на марихуана, които включват обиски, конфискации, арести и съдебни дела.

Предложенията са на фаза обществено обсъждане, като срокът за становища по тях е пет дни.

Калифорния направи законна регулираната търговия с канабис през 2018 г., като бързо се превърна в най-големия легален пазар на марихуана в САЩ. 

Участници в тази нова индустрия обаче се оплакват, че бизнесът страда от регулациите, които позволяват общини да ограничават или забраняват търговията с марихуана, както и от черния пазар, който има дълбоки корени.