Интегрирането на природосъобразни продукти с минимално токсично въздействие осигурява добър микроклимат в помещенията, щади природата и се отразява положително на здравето ни.

В този аспект, ефективната топлоизолация е един от съществените фактори за подобряване на енергийната ефективност на дома. Използваните в практиката изолационни материали имат много добри изолиращи свойства, но те са изкуствено стабилизирани чрез топлинна и химична обработка, което от своя страна нарушава естествения баланс на сградата с околната среда.

В тази статия са изложени някои алтернативни материали за изолация, които притежават всички предимства на своите предшественици и едновременно с това поддържат здравословен микроклимат в помещенията.

Конопената изолация е отличен продукт за топло- и звукоизолиране. Естествените качества на природната суровина я превръщат в достоен конкурент на традиционните изолации. Конопът е една от най-старите растителни култури и едно от първите облагородени от човека растения. В миналото се използвал в земеделието за изработката на тъкани и корабни въжета. Конопената вата е пожароустойчив материал, който запазва формата и топлоизолационните си свойства и при висока влажност. Има гладка повърхност и може да се инсталира без да се използват предпазни средства, тъй като не дразни кожата или дихателните пътища. Конопените влакна се отличават с висока пропускливост - те абсорбират и отделят влагата като по този начин възпрепятстват появата на мухъл, плесени и различни други микроорганизми. Промишленият коноп е възобновяема суровина – едногодишно бързоразвиващо се растение. Изработката на продукта не използва енергоемка технология и не уврежда околната среда. Намира широко приложение за изолация на покриви, подове, вътрешни и външни стени.

Технически характеристики:
Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,039 - 0,040
Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 1800 – 2300
Плътност кг/куб.м = 25-38 

 

Изолацията от овча вълна притежава отлични изолиращи свойства и се адаптира към всякакви климатични условия. Тя е негорим материал, който тлее и става на прах едва при температура 560 градуса. Структурата на вълната представлява милиони влакна със специфична форма, които образуват въздушна преграда и предпазват овцете от силен студ, влага и топлина. Вълната е природна, възобновяема суровина, която може да се рециклира или компостира. Не само, че е безвредна за човешкия организъм, но има способността да абсорбира озон и тютюнев дим и да филтрира въздуха от вредни газове. Освен това, вълната поглъща опасното вещество формалдехид, отделяно от някои лепила, уплътнители и ПДЧ плоскости. Изолацията от вълна е вид насипна изолация. Състои се от влакна, които се вкарват в кухините на стени и тавани с помощта на специална техника. Вълната може и да се пресова във вид на плоскости. Удачен вариант за труднодостъпни зони е сухото впръскване. Вълнените влакна са гъвкави и разтегливи, не се чупят и са устойчиви на натиск. Изолацията от овча вълна е подходящо решение при хора, страдащи от астма и алергии, тъй като не съдържа остри влакна, които да дразнят дихателните пътища. Поддържа оптимално ниво на влага и гарантира здравословен микроклимат в помещенията. Поставянето може да се извърши и без употребата на предпазни средства. Прилага се за изолация на покриви, вътрешни и външни стени и подове. Доставя се на рула след предварителна обработка на животинската вълна.

Технически характеристики:
Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,034 - 0,042
Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 1800
Плътност кг/куб.м = 23

 

Изолацията от целулоза е най-широко разпространена. Продуктът е напълно екологичен и се състои от рециклирана хартия и органични добавки. Освен че не вреди на околната среда, материалът е безопасен за човешкото здраве и се отличава с нисък въглероден отпечатък. Използва се за топло- и звукоизолация на вътрешни и външни стени, подове и покриви. Целулозната изолация обикновено се предлага в две форми: като влакна или като платна. И двата вида могат да се използват за изолация на дървени рамкови конструкции и на покриви. Влакната са подходящо решение за запълване на кухини, в които не толкова гъвкавите системи за изолация са неприложими. Нагнетяването се извършва със специални помпи, след което се компресира, с цел получаване на непрекъснат, цялостен изолационен слой и елиминиране на топлинните мостове. Процесът на изпълнение е бърз, удобен и много подходящ за изолация на покриви. Изолиращите качества на материала се дължат на намиращия се между влакната въздух. Не дразни кожата и не предизвиква алергии.

Технически характеристики:
Коефициент на топлопроводимост λD W/m-1.K-1 = 0,036 - 0,039
Реакция на класификация огън  - Клас реакция огън - B - s1;
Разпространение на пламъка:  0.00 mm мин, негорим;
Обемна плътност на ръчно полагана изолация 30-55 кг./куб.м
Обемна плътност при машинно издухване под налягане: във вертикални кухини 65 кг./куб.м, хоризонтални – 45 кг./куб.м
Влагопоглъщане - 20%
Не съдържа формалдехид 
 


Дървесната изолация се произвежда от пресовани дървесни частици във формата на гъвкави или твърди изолационни панели, които могат да се прилагат при разнообразни конструкции. При изработката им се използва мокро или сухо третиране на дървесината и в повечето случаи се добавят стабилизиращи вещества, увеличаващи пожароустойчивостта. За по-голяма влагоустойчивост дървесните панели могат да бъдат произведени с битумно или латексово покритие. При мократа обработка на дървесните панели обикновено се използва поливинил ацетат, който слепва платната едно към друго. Използва се за топлоизолиране на покриви, подове, вътрешни и външни стени и междуетажни плочи.Дървото е природен, възобновяем материал и притежава отлични изолационни свойства. Дървесната изолация е екологичен и наполно безвреден за човешкия организъм продукт. Характерно за този вид изолация е, че се използва еднократно, а рециклирането е възможно само в определени граници. Материалът може да се компостира единствено в случай, че не съдържа примеси и финално покритие. Като недостатък може да се отбележи лесното горене и необходимостта от специална обработка.

Технически характеристики на твърдите панели:
Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,038
Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 2100
Плътност кг. /куб.м = 160

Технически характеристики на гъвкавите панели:
Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,038
Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 2100
Плътност кг. /куб.м = 50 
 

Аерогелът е най-лекият познат досега изолационен материал в твърдо агрегатно състояние, като 97% от обема му всъщност е въздух. Признат е за най-добрият изолатор с възможно най-нисък коефициент на топлопроводимост в света. Получава се посредством използването на нанотехнология, супер тънък е, еластичен и почти напълно влагоустойчив. Аерогелът е газонепроницаем, “дишащ” материал, като в същото време не абсорбира влагата. Отличава се с невероятна здравина, имайки предвид ниското му тегло. Основно предимство на изолационните материали от аерогел е, че осигуряват максимална ефективност при много малка дебелина на изолиращия слой, което се дължи основно на създаденият вакуум. Изолацията от аерогел притежава изключителни антисептични свойства и е напълно безвредна за околната среда. Има до осем пъти по-ефективни изолационни параметри, в сравнение с конвенционалните изолации. Запазва своята ефективност при широк температурен диапазон - от -265˚C до +650˚C. Предлаганите към момента на пазара изолационни материали от аерогел са с все още доста висока цена. Познати са два комерсиални продукта на компанията Aspen Aerogels – изолиращо платно Spaceloft и изолираща лента Thermablock.

Технически характеристики:
Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,014
Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 1000
Плътност кг. /куб.м = 150 

Автор: Румяна Бонева