"Конопът ще спаси света." Думите са на Анита Родик, създател на международната козметична верига Body Shop. Тя развива продуктите си на основата на доскоро дамгосаното растение. Индустриалният коноп има богата история, но съвременният му икономически потенциал започва да се реализира глобално едва след 2010 г.

От години водещи производители на мултифункционалната култура са Канада и Китай. От 1997 г. насам канадските фермери засяват над 100 хил. хектара индустриален коноп годишно, като държавата субсидира множество изследвания върху възможностите на растението в сфери като козметиката, текстила, производството на хартия и мебелировка. Постепенно и Европейският съюз започва да вижда растението като алтернатива на тютюна за субсидиране. Започват приложенията на конопа във високотехнологичните индустрии със значителна добавена стойност. Те включват производството на автомобилни части, лекарства и екологично съобразни строителни материали. В САЩ индустриалният коноп попада в списъка на забранени наркотични вещества през 1937 и остава там до 1997 г., когато Бил Клинтън либерализира режима спрямо растението.

Следващите стъпки напред са по отношение на растението с психотропното вещество THC (марихуаната). През 2014 г. в САЩ започва изследването му с научни цели. Постепенно отделни щати започват да легализират употребата му за медицински цели и за удоволствие. Различни анализи изчисляват, че пазарът на канабис там ще скочи до 50 млрд. долара на година през следващото десетилетие. Израел е класически пример за държава със силно развита развойна дейност по отношение на "билката" със спорна слава, като компании там работят по различни технологични решения, свързани с отглеждането и изследването й. В средата на следващата година Канада също трябва да отвори този си пазар, като прогнозите показват, че там той ще се движи между 5 и 9 млрд. долара на година, като 20% от канадците употребявали канабис.

Около десетина държави в Европа също излизат извън рамките на индустриалния коноп и либерализират политиката си и по отношение на растението с високо съдържание на THC. Примерите в Европа за напредък както по отношение на индустриалния коноп, така и за психоактивния са много.

Румъния
Напред в преработвателната индустрия на коноп излиза съседна Румъния. Румънските земеделци преработват индустриалния коноп в приложения за автомобилната, текстилната, строителната, хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрии. Част от продукцията се изнася за европейските и американския пазари. Canah например произвежда масла и конопен протеин, като последният се използва от български производители на здравословни храни. Като основен производител Румъния активно привлича чужди инвестиции.
Наскоро датската компания HempFlax инвестира пет милиона евро в създаването на текстилна фабрика в Алба. Компанията разполага с още една фабрика в Холандия, като фибрите на растението намират приложение в автомобилната индустрия, както и за хранителни добавки.



Чехия
Чехия беше посочена като водещата държава в продуктите за красота на основата на конопа, като продуктите със CBD действат благотворно на проблеми с кожата като акне, екземи, псориазис. Козметиката от коноп на чешката Cannaderm става все по-популярна. Само за първите 3 месеца на 2016 г. чешкият производител Annabis успява да подпише експортни договори за 3 млн. долара, като плановете тогава са да има клонове до октомври същата година в 12 държави. Държавата декриминализира и канабиса за лична употреба през 2010 г., като позволеното количество e 15 грама марихуана. През 2013 г. и марихуаната за медицински цели. В Прага ежегодно се провежда и фестивал на конопа - Cannafest, а бирите с нотка на коноп стават все по-популярни в страната.

Словения
Преди да стане член на ЕС, Словения принтира част от валутата си на хартия от коноп. В страната през 2014 г. се създава специален кооператив Konopko, който да обедини усилията на производители, преработватели и технолози. Той, кой то предоставя на членовете си юридическа защита, информация за добри практики при отглеждането на индустриален коноп, споделени производствени машини и семена на преференциални цени. Членуват над 2000 словенци с интерес към конопената индустрия. Последните данни показват ръст на производството на коноп в страната с 15% през 2015 г., като регистрираните производители са 567, а засетите площи 500 хектара.

Македония
Малката балканска държава се проявява като изключително либерална към растението. Македония развива фармация на основата на индустриален и индийски коноп. От 2016 г. аптеките в страната продават както канабидиол, така и медицинска марихуана. Субстанцията е достъпна единствено с рецепта. Предписва се само при особено тежки заболявания като ХИВ, епилепсия и множествена склероза. В Македония американската компания NYSK отвори първата си мощност за преработка на канабис и планира инвестиция от 35 млн. долара през следващите пет години.