Намирането на най-добрата генетика в  даден щам определено е мечта на всеки производител на канабис. Mисията на биологът Maугли Холмс е да картографира геномите на всеки възможен щам канабис и да идентифицира това, което прави всеки един вид уникален.

Холмс пътува по света, събирайки ДНК от всички видове коноп. Той посещава различни страни, за да получи ДНК екземпляри от производителите.

Биологът извършва изследванията си в съоръжение, подкрепено от федералното финансиране. Лабораторията на Холмс, “Phylos Bioscience” е част от Университета по здравеопазване и науки в Орегон и до момента е натрупала най-голямата колекция от генетични средства за канабис в света.

В нея се съдържат над 2000 екземпляра. Включени в софтуерна програма, те са организирани в генетични клъстери. Разстоянието между точките и линиите, които ги свързват, показва как те се отнасят един към друг.

Някои щамове идват от музеи и хербариуми. Из между тях има проби от 2700-годишен щам от северен Китай.

Неговото изследване ще промени начина, по който хората гледат на растението. След като завърши събирането на данните, цялата колекция ще бъде предадена на Open Cannabis Project. Това ще послужи за изграждане на архивен запис на всички щамове канабис.

Ще последва и създаването на програма за тестване, така че производителите и диспансерите да могат да сравняват ДНК на всеки щам, който искат с базата данни, като предоставят генетичната история на щама.

"Това ще даде много легитимност на индустрията", казва Робърт Деале, който изучава геномиката в Американския природонаучен музей.


Защо това е важно?

Днес повечето щамове получават имената си от производителите. Много пъти популярно име на щам се използва за растения, които нямат нищо общо с техните съименници. Ето защо потребителите често съобщават, че “един и същ щам" има различни ефекти. Тази база данни би попречила на това да се случи, чрез патентоването им.