В момента в Израел има 25 хиляди пациенти, които се лекуват с канабис с рецепта от лекари. Седмица-две след това започнаха подготовката на нов закон за медицинския канабис, какво ще е участието на здравната каса. България също е 7 милиона, но сме по-болни, защото има повече възрастни хора. Което значи, че доста над 25 хиляди души може да се лекуват с канабис.

- Кой предложи въвеждането на лечение с канабис?

- Предложение има от пациентски организации.

- Защо се предлага, какви заболявания може да лекува и какъв канабис?

- Има различни сортове канабис, които помагат за различни заболявания и на различни пациенти. Трудно да се каже с накратко. Става дума да изминем път, който са започнали други страни. Всичко трябва да е под контрол - и медицински, и от правова гледна точка. Най-лесният отговор - не, това няма да стане.

- А защо трябва да стане?

- Лекари от страните с много по-развита медицина смятат, макар и там да има спорове как да се уреди, че това е лекарство.

Има 20 хиляди публикации

в специализирана медицинска литература за медицинския ефект. Помага при много видове заболявания. Като започнете от болка и се стигне до гадене и повръщане при химиотерапия. Има хора, чиято болка не се повлиява дори от морфин, но от канабис се повлиява и престават да вият. Има автоимунни заболявания - от ревматизъм до множествена склероза и болест на Крон.

- Да не искате да кажете, че е панацея?

- Не е панацея, защото панацея няма. При болни от множествена склероза канабисът потиска болките и подобрява подвижността при 2/3 от болните. Това е впечатляващ процент. Хора в начална фаза на болестта по-добре се справят с ежедневните грижи.

- Защо пренебрегвате изследванията, че канабисът влияе зле, води до шизофрения и до зависимост?

- Нека го докажат, защото знам, че на Запад от 20 г. се опитват да докажат, че се е увеличила шизофренията от използването на канабис. Изследвания показват обаче, че тя е спаднала. Последното изследване във Великобритания по поръчка на полицията показа точно това. Платиха на екип лекари и резултатът беше, че шизофренията е спаднала с 10%, а не се е увеличила вследствие на прием на канабис.

- За какво се използва канабисът в тази лаборатория, която консултирате?

- Само за научни изследвания. Как влияят различните фактори върху растежа и цъфтежа. Как да се храни - с какви торове, добавки.

- Колко голямо е полето?

- То е едно мазе от 200 квадрата.

- Кой ще контролира какво се е получило?

- Работата на тази оранжерия е позволила в България да има хора, които работят с канабис и знаят как се прави анализ. Крайният продукт не е замърсен с пестициди, тежки метали.

- Защо се насочихте към тази тематика?

- Отдавна се интересувам. Наркотиците се появиха в България през 90-те години. Първо дойде хероинът. Много ми е смешно, като кажат, че канабисът води до хероин. Точно обратното. Когато дойде канабисът, спадна хероинът.

В България канабисът е растял спокойно допреди 50-60 г.

Нашите баби и дядовци са си го използвали за успокоение

- Ако ви слуша човек, излиза, че канабисът има само положително действие.

- При всеки организъм може да има различно действие. Вижте алкохола - от него един го избива на песни, друг на любов, трети на бой. Ако говорим за деца, канабисът е безусловно вреден и освен ако детето не е много тежко болно и лекарят не е преценил, че само това ще му помогне.

- А как ще се преодолее създаването на зависимост?

- Колко голяма? Колкото от кафе?

Според класацията канабисът води до зависимост като от кафе

Ако ви вълнува зависимостта от кафе, съм съгласен да обсъждаме това. Лекарите използват морфин, който предизвиква много по-силна зависимост.

Много от тези доктори, които излизат, за да кажат колко е вреден канабисът, са го пробвали. Доста депутати също са опитвали.

Познавам лекар, който ми е казвал: "Няма нужда да ме убеждаваш. Спирам пристъпите на моето хронично заболяване с канабис. Дръпвам 2 пъти и знам, че няма да ме боли". Този човек никога няма да излезе по телевизията, нито да говори с болните за това. Разбира се, когато някой има много ниско кръвно, аритмия или приема кортикостероиди, не може да се лекува с канабис.

- Това не е ли лобизъм за определени фирми, с които може да се свържат наркоразпространителите?

- Лобизъм за какво? Навсякъде по света фирмите са определени и лицензирани. В Израел са 8 официално регистрирани компании. По подобен начин е регулирано отглеждането и разпространението на медицински канабис в дузина други страни.