За първи път по българска телевизия лекари открито обсъдиха ползите на конопа в медицината. Загрижени за здравето на пациент с поставена диагноза множествена склероза, в телевизионното  предаване „Искрено и лично“ лекари се застъпиха за ловчанлията Марин Калчев като обсъдиха как точно конопа се използва в медицината и какви точно са ползите от билката.

Поканени в студиото при Миглена Ангелова бяха:

- Фани Михайлова - нач. отд. „Наркотични вещества“          
(Министерство на здравеопазването)
- д-р Даниел Божидаров (хирург – Пирогов)
- проф. Лъчезар Аврамов (р-л. лаб. „Биофотоника“ към БАН)
- д-р Спартак Вълев (онколог)
- д-р Владимир Сотиров (психиатър)
- Станислав Илчев (журналист)

В историческо предаване по телевизията за първи път лекари изразиха своята позиция ЗА медицинското приложение на конопа или както в медиите обичат да назовават любимото растение – марихуаната.

Лекарите, гости в студиото, застанаха твърдо зад Марин Калчев и потвърдиха пред цяла България твърденията му, че билката помага при множествена склероза, което всъщност за по-голямата част от развитите държави е отдавна известен вече факт.

Единодушие бе постигнато от всички страни, че всъщност новия наказателен кодекс, който предвижда от 1 до 6 години затвор за притежание дори и на минимално количество марихуана, не съвпада с глобалните тенденции и подобна политика единствено демонстрира очевидна стъпка назад в развитието на България спрямо останалата част от света.

Д-р Даниел Божидаров, практикувал професията си в Денвър, Колорадо, изтъкна колко всъщност катастрофално е здравеопазването в България и че според неговите думи „е време да се действа, няма време за дебати, защото пациентите чакат резултати.“ При положение, че вече успешно се прилага лечение на пациенти с медицински коноп в други държави „няма смисъл да откриваме топлата вода с ненужни изследвания.“ Изследвания, които според Фани Михайлова (МЗ) се правят и в момента. Началник отдел „Наркотични вещества“ сподели пред камерите, че в България днес, съществува фирма, която отглежда различни сортове коноп с потенциал за бъдещо медицинско приложение.

Д-р Спартак Вълев (онколог) изтъкна, че „доказателствата са в полза на употребата (за медицински цели)“. Когато се употребява заедно с други лекарства се създават предпоставки да бъдат намалени другите медикаменти, които в много случаи се оказват много тежки за организма на болния човек, също така намаляват депресивното състояние и безапетитието от негативното влияние на химиотерапията, добави също той.

Психиатърът, д-р Владимир Сотиров пък твърди, че „преди всичко трябва да говорим за медицинска етика“ и задава риторично въпроса „имаме ли моралното право да забраним на хората да търсят решение на страданието?“, а проф. Лъчезар Аврамов напомни също така за палиативното лечение и как марихуаната се явява в тези случаи безспорно благо в съзнанието на най-тежко болните.

По всичко личи, че динамичните промени в политиката на други държави спрямо либерализиращата си позиция относно конопа достигат и до българската общественост и везните все повече се накланят в полза на урегулираното потребление, остава само всичко това да достигне и до българския наказателен кодекс.

И, разбира се коноп.БГ ще следи случващото се, като се надяваме да се узакони с щастлив край!