Амиотрофична латерална склероза (АЛС), понякога наричана болест на Лу Гериг, болест на Шарко или болест на моторните неврони, е прогресивна, почти неотменно фатална болест.

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие довежда до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. Един от симптомите са мускулните спазми.

Предизвикателството с изсипването на кофа с ледена вода върху главата на този, който приеме предизвикателството изглежда забавно за някои, но все пак има много други и по-добри начини да се даде гласност на един проблем. Например запознаване на населението с факта, че канабисът действа изключително благоприятно на хората страдащи от тази рядка болест. Билката противодейства на симптомите и последиците от болестта.

Изследванията показват, че тетрахидроканабинол (ТХК) забавя „прогресията на заболяването със седем дни и удължава преживяемостта с шест дни при опити направени с мишки. Това съответства на три години човешки живот.“

Страдащата от АЛС, Кати Джордан работи по-усърдно от всеки, за да убеди медицинските учреждения, че амиотрофичната латерална склероза може да бъде контролирана с конопената билка.

„Никога не съм искала да кажа на пациентите с АЛС да пушат канабис като лекарство. Но, след като се борих с войната срещу наркотиците в продължение на десет години, без резултат, и се изправях само срещу студените сърца на фармацевтичните компании, те, за изминалото време не предложиха лекарство, което да помогне. През 1989 г. пушех Myakka Gold на плажа в Брадентън. Усетих как симптомите на АЛС изчезват и ставам по-силна с всеки изминал ден. С огромно съжаление казвам сега, че  тази форма на канабис лечение сега не е позволено. Прекарвам доста време в обсъждане на този проблем с други пациенти и невролози, за да разбера какви други щамове на канабиса помагат.

През 1989 г. споделих на моя невролог, че канабисът ми помага на състоянието, а той ме набеди, че имам деменция, че не приемам сигурната смърт, която ме очаква. Казах, че заболяването е спряло, а той се обърна веднага към съпруга ми и предложи да ме вкарат в психиатрична клиника. Излишно е да казвам, че спрях да говоря за това, че симптомите на болестта ми изчезват докато пуша канабис.

През 1994 г. друг лекар в клиниката MDA в Sarasota Memorial Hospital ме попита какво правя, за да поддържам здравето си. Споделих причината, а той ми даде най-добрия съвет, който някога съм получавала: „пуши колкото канабис можеш и никога не казвай на никого, защото няма никога да ти повярват.“