Мустафа Тахири е фермер, който отглежда канабис в северната част на Мароко. Той чака с нетърпение денят, в който той ще може да продава реколтата си без да се страхува от затвор. Депутатите в неговата държава може скоро да прекратят неговото чакане. "Ще бъда много по-щастлив ако правителството ни остави на мира" казва Тахири, баща на седем деца, чиито дом е бил обискиран от правителствени сили миналата година.

Поне 800,000 мароканци живеят от това което Тахири нарича - билката. Отглеждането на нелегална марихуана акомулира около 10 милиарда щатски долара годишно, според Мароканската Организация по Промишлен и Медицински Коноп, основана през 2008 година. Това се равнява на 10% от мароканската икономика. "Ние неможем да продължим да игнорираме този огромен слон в нашата стая", казва Кадия Роусси, депутат от опозиционната партия автентичност и модерност.

Парламентът обмисля проектозакон, с който ще се легализира отглеждането на канабис, който ще позволява земеделците да продават реколтата си на правителството, а не на нарко картелите. Въпреки, че са забранени отглеждането и продажбата на канабис, Мароканският закон нищо не казва за употребата му.

Узаконяването на производство може да даде тласък на износа на коноп-базирани продукти, като лекарства и текстил, което спомага за намаляване на търговския дефицит, който миналата година нарасна до рекордните 23 на сто от брутния вътрешен продукт. "Трябва да се гарантира, че всякаква легализация се извършва по най-добрия начин", казва Абделхалим Алаули, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. "Ние трябва да установим, какви лекарствени добродетели на растението притежава и след това да мислим за износ, фармацевтични развития на индустрията, както и как да привлече чуждестранни инвестиции. Това е обещаващ сектор за икономиката. "Мохамед Боудра, член на опозицията и управител на Hoceima-Taounate, Мароко, най-големият регион за производство на канабис, казва, че неговата страна се стреми да приемат законопроекта в рамките на три години.

Какъв е извода?  -  легализацията на конопеното производство, което допринася с 10 милярда долара към Брутния Вътрешен Продукт на Мароко, ще има огромен принос за стабилизирането на икономиката и политиката в африканската държава.