Нови излседвания показват, че химикалите намерени в растението канабис могат да помогнат на пациенти, които страдат от тежка форма на белодробни заболявания.

Остро белодробно увреждане, известно още като синдром на остър респираторен дистрес е животозастрашаващо състояние причинено от остри наранявания или инфекция на белия дроб.

В следното изследване по темата, публикувано в журнала PLOS One, учени от Бразилия и Германия са успели да защитят мишки от остро белодробно увреждане като са увеличили нивата на един от канабиноидите намерени в тялото (на всеки бозайник) 2-AG (2-Arachidonoylglycerol).

"Стигнахме до извода, че MAGL инхибирането и последователното увеличение в нивата на 2-AG, създава анти-възпалителни ефекти в миши модел на LPS (липополизахарид)-индицирана остра белодробна травма - констатацията счита това като последствие от активацията на CB1 и CB2 рецептори."

Както канабиноидите открити в растението канабис, 2-AG реагира на конкретни пътища в организма, наречени канабиноидни рецептори (CB1 и CB2). Имунните клетки също се знае, че притежават висока концентрация на тази канабиноидни рецептори.

Чрез активирането на канабиноидните рецептори, учените също са успели да контролират повишената активност на  имунната система - основополагащ фактор в много възпалителни заболявания, включително белодробни травми.

Тъй като имунните клетки се придвижват чрез кръвния поток, лечение с канабиноиди може да бъде администрирано дори без да се пуши растението и пак да има ефект.

Учените са провели експериментите използвайки химикал наречен JZL184, който забавя разпада на 2-AG.

Въпреки, че тези изследвания предстоят да бъдат проведени върху хора, екипът заключва, че канабиноидните пътечки в тялото могат да бъдат "полезно терапевтично средство за лечението на възпалителни белодробни заболявания."

Изследването е било спонсорирано от Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) и Cnselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq).