Марихуаната не води до увеличение на процента пътни злополуки с летален край, а точно обратното - занижава го. До този извод са стигнали американски учени от Колубмийския университет, които са изследвали броя пътни произшествия преди и след легализирането на марихуаната в американските щати.

Между 1985г. и 2014 г. смъртността е намаляла със средно 11 процента в щатите, които са легализирали употребата на медицински канабис. С 12 процента са намаляли и инцидентите на пътя при 25-44-годишни, показват резултатите, публикувани в Американския журнал по публично здраве. В Калифорния е отчетена най-голяма разлика - след узаконяването на конопа, катастрофите с летален край са намалели с цели 16%.

Учените не могат да дадат красноречив отговор защо завишената употреба на коноп води до по-малко пътни произшествия. Все пак обаче авторите на изследването предполагат, че пациентите с достъп до медецинска марихуана предпочитат пушенето на трева у дома, отколкото напиването в барове и обикалянето на улици след това. Друго предполжение е обвързано и с по-високата степен на полицейско присъствие, което бе въведено вследствие на легализирането.