Както знаем, медицинският коноп отдавна се използва за лечението на различни видове безпокойство. По-специално, канабидиолът получава особено голямо внимание заради своя успокояващ ефект и редица канабидиолосъдържащи продукти си проправят път на пазара.
Реално погледнато, няма две еднакви форми на безпокойство. Човек, страдащ от социофобия, има много по-различни изживявания от пациент с посттравматичен стрес. Същото се отнася и за тези, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство.


Тяхното преживяване е уникално- ОКР- пациентите имат натрапчиви мисли и тревоги, предизвикващи безпокойство. Единственият начин да компенсират за това безпокойство, е да действат извън компулсиите си. Всички ние, в даден момент, започваме да се чудим дали не сме оставили входната врата отключена; повечето от нас могат да игнорират тази мисъл през деня, спомняйки си за това чак по-късно. При хората, страдащи от ОКР, обаче, нивата на безпокойство често скачат, ако не успеят да изпълнят компулсиите си.


Канабидиолът (КБД) може да помогне на пациентите да се справят със симптомите на ОКР


Понастоящем, пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство често се третират със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) като антидепресанта Прозак, в допълнение към психотерапия. Предвид това, екип от учени публикува в списанието Fundamental & Clinical Pharmacology проучване, изследващо канабидиола и неговата способност да помага при лечението на плъхове с ОКР.


Изследователският екип, представляващ Катедрата по фармакология в Университета в Сао Паоло, бе ръководен от д-р Франциско Гимараеш. Първо, те прилагат мета-Хлорофенилпиперазин (mCPP) - психоактивно вещество, което често може да бъде открито в хапчета екстази. То е известно с причиняването на панически пристъпи при тези, предразположени към тях, както и с влошаването на симптомите на ОКР. Освен това, проучването добавя, че за mCPP се знае, че потиска анти-компулсивните ефекти на SSRIs.


След приложението на mCPP, учените провеждат “marble-burying“ тест с плъховете, за да оценят ОКР-дейността. Според проучването, малки количества от веществото увеличават marble-burying-наклонностите при плъховете, докато големите количества ги намаляват. Въпреки това, няма разлика в забележимото тревожно поведение.


След това изследователите прилагат две нива (30mg/kg или 15mg/kg) канабидиол и оценяват обсесивно-компулсивната дейност във всеки плъх. Интересното е, че дори малка доза канабидиол намалява marble-burying-поведението, без промяна в общото ниво на активност на плъховете.
Според проучването, резултатите от него подсилват възможния анти-компулсивен ефект на канабидиола. Ще бъдат необходими повече изследвания преди канабидиолът да започне да се използва за лечението на обсесивно-компулсивно разстройство в клинични условия, но открития като тези предполагат, че канабисът може да бъде ценен инструмент в лечението на ОКР.