Легализацията на канабиса за медицински цели и употреба за удоволствие в Канада и САЩ създаде пазар за милиарди, който пък роди нови млади компании в този сектор. Акциите на много от тях вече се търгуват на фондовите борси, създадоха се индекси, а върху тях и борсово търгувани фондове. Скоро европейските инвеститори също ще получат първата си възможност да инвестират в борсово търгуван фонд (ETF), съсредоточен върху бързо развиващата се индустрия за легална марихуана, съобщава Financial Times.

Амбициозните планове

Канадската инвестиционна група Purpose Investments планира да стартира фонда Medical Cannabis and Wellness ETF на 13 януари. Той ще бъда листнат в Германия и ще бъде достъпен за инвеститорите от Великобритания, Италия и Ирландия. Компанията, която управлява активи в размер на 8 млрд. канадски долара (6.17 млрд. щатски долара), сред които и фонда Marijuana Opportunities Fund на стойност 34.2 млн. канадски долара (23.8 млн. щатски долара), е работила с английската платформа HANetf за европейския старт. Фондът ще се таксува с 80 базисни точки, или 80 цента за всеки 100 евро, и ще инвестира в публични компании с дейности в областта на медицинския канабис, конопа и канабидиола (CBD). 

Фондовете върху марихуана продължават да бъдат популярни в Северна Америка въпреки лошата година за сектора. Най-големият ETF върху канабис в света – ETFMG Alternative Harvest, който е листнат в САЩ и притежава активи на стойност 673 млн. долара, е загубил 28.5% през миналата година. Вторият по големина подобен фонд – листнатият в Канада Marijuana Life Sciences Index ETF, пък е паднал с 33.8% през 2019 г. 

През 2018 г. пазарът на легален канабис е бил в размер на 11 млрд. долара в световен мащаб, като очакванията са той да нарасне до поне 50 млрд. долара до 2029 г. според данни на Jefferies. Други анализаторски компании предвиждат, че пазарът може да стане дори три пъти по-голям. 

"Медицинският канабис е нововъзникваща индустрия с огромен потенциал за растеж и значителен инвеститорски интерес. Вече и европейските инвеститори ще имат достъп до този пазар", коментира основателят и изпълнителен директор на HANetf Хектор Макнейл. Той добави, че очаква интересът към новия борсово търгуван фонд да дойде предимно от частни институционални инвеститори и частни банки, които подкрепят ETF-те върху марихуана в Северна Америка.