Законодателството ще бъде официално подадено през септември в Мексико, за да се легализира притежанието на до 25 грама канабис и отглеждането в домашни условия за лична употреба.  Тази мярка също ще легализира канабис клубове, където хората ще могат законно да консумират растението.

Депутатите твърдят, че Законът има за цел да се позволи употребата на марихуана за медицински цели, но също така и за развлечение.

"Повечето потребители на марихуана, не са зависими", заяви столичният заместник Vidal Llerenas Morales "Те не са престъпници и не пречат на никой. Те са напълно функционални и полезни за обществото хора".

Новината за предстоящото законодателство идва само дни, след като бившият президент на Мексико - Висенте Фокс, направи публично изявление, че се застъпва за легализиране на канабиса. Той заяви, че при приемане на закона, лично ще отглежда растения за лична употреба.

Но настоящият президент на страната, Енрике Пеня Нието, е по-малко убеден легализация е начинът да се прекрати провалената война срещу "наркотиците".

"Аз не съм в полза, тъй като не става въпрос само за легализирането на марихуаната," Пеня Нието каза za CNN малко след встъпването си в длъжност през декември. "Струва ми се, че това ще отвори възможността, че някои части от населението да консумират по-тежки неща."

Въпреки твърдите доказателства, че няма връзка между употребата на канабис и употребата на твърдит наркотици се намират хора, които твърдят обратното. Дали има връзка между тези хора и мафията/корпорациите?

С наличната информация за десетки хиляди души, загинали заради нарко-картелите в Мексико и легализацията на канабиса в много страни по целия свят, се очаква законът да бъде успешно приет.